RNDr. Mojmír Vlašín

  • SZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2010 16:00:38

Brusel – zemědělský průsel

Brusel – zemědělský průsel

Abych parafrázoval Járu Cimrmana: Jsem tak silně proevropský, že se skoro bojím, že mne za to Brusel potrestá. Mám výhrady vůči společné zem. politice. Pokud naši zemědělci dostávají jen čtvrtinu toho, co v jiných zemích EU, je to určitě špatně.

Normal 0 21

Normal 0 21

Pokud naši zemědělci dostávají jen čtvrtinu toho, co v jiných zemích EU, je to určitě špatně. Pokud tento stav zůstane zachován i v dalším finančním období, je načase využít ustanovení Lisabonské smlouvy o vystoupení z unie.

Aby ale bylo jasno - já nepodporuji zvýšení dotací do našeho zemědělství, já jsem naopak proto, aby zemědělcům v ostatních zemích EU dávali míň – stejně jako našim. Jediná oblast, kde věřím, že by se mohlo přidat, je ekologické zemědělství. Naše národní pravidla pro ekologické zemědělství jsou upravena dle nařízení 834/2007 EU, certifikační systémy jsou v souladu s Evropskou unií, a tak produkty ekologického zemědělství jsou dobře prodejné v rámci EU. Je ovšem spodivem, že naše ekologické zemědělství (včetně vinařství, ovocnářství a chmelařství) tak strašně zaspalo.Zatímco ekologické zemědělství v okolních státech EU jede pendolínem, my je doháníme v drezíně.  Je sice pravda, že výměra půdy ekologického zemědělství už dosáhla téměř 10 % (398 407 ha) rozlohy zemědělské půdy v ČR, ale pořád  máme co dohánět.

 

 

Proč je ekologické zemědělství tak důležité? Nejzásadnější je asi problém pesticidů. Podle světové zdravotnické organizace se pesticidy rozdělují do tří tříd: extrémně a vysoce nebezpečné, středně nebezpečné a málo nebezpečné. V běžném zemědělství je stále povoleno používat stovky herbicidů, insekticidů, fungicidů, akaricidů, moluskocidů, rodenticidů a dalších cidů.  V ekologickém zemědělství je ale naprostá většina těchto jedovatých přípravků zakázána. Avšak téměř padesát procent rozlohy naší republiky (rozloha zemědělské půdy – 54 % rozlohy  republiky - minus výměra půdy v režimu ekologického zemědělství – asi 5 % rozlohy republiky) je stále pod chemickým tlakem. Přitom  toxické účinky  pesticidů jsou mimo jakoukoliv pochybnost. Způsobují akutní a chronické otravy, narušují hormonální systém, nejhorší jsou ovšem mutagenní a karcinogenní účinky, které napadají genetický aparát a způsobují rakovinu. Mnoho pesticidů také způsobuje alergie. Za takových okolností mi připadá jako totální nesmysl podporovat jinou než ekologickou výrobu (respektive nadvýrobu) potravin dotacemi. Konvenční zemědělec je podnikatel jako každý jiný. Ekologický zemědělec je ovšem hrdina naší doby a zaslouží si podporu nejen morální, ale i finanční. Proč? Protože při svém konání bere v úvahu nejen svůj prospěch, ale i prospěch svých zákazníků, a také zdraví přírody a krajiny.

 

P. S. Pokud vám připadá, že v názvu je nějaký renonc, máte naprostou pravdu. To třetí slovo má znít jinak, ale politicky korektní blogový filtr by mi to nepustil. A průšvih – to je příliš slabé slovo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama