RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2010 20:32:51

Bráníme jen soukromí občanů i podniků

Bráníme jen soukromí občanů i podniků

Návrh dohody o převodech bankovních dat s USA ohrožuje zájmy občanů EU.

Nový návrh dohody o převodech bankovních dat při boji proti terorismu dál ohrožuje zájmy občanů Evropské unie, upozorňují poslanci Evropského parlamentu. Ti jsou připraveni dokument předložený eurokomisařkou Malmström znovu zamítnout.

Poslancům vadí především fakt, že již letos v únoru odmítnuli původní návrh předložený eurokomisařkou. Ten by sice mohl přispět k odhalování některých transakcí v rámci boje proti mezinárodnímu terorismu (SWIFT), na druhou stranu ale neskýtal dostatečné záruky bezpečného nakládání s údaji občanů států EU.

"Evropský parlament tento návrh smetl, stejně jako by US Kongres smetl cokoli, co by ohrožovalo americké zájmy nebo soukromí občanů či podniků," říká europoslanec Pavel Poc (S&D) s tím, že Malmström nevzala ale připomínky poslanců v potaz a nový návrh v podstatě trpí stejnými nedostatky jako ten předchozí.

"Pokud bude stejně postupovat i podruhé, potká její návrh bezesporu stejný osud," dodává Poc s tím, že ačkoliv je transatlantické partnerství je pro EU klíčové, musí být zároveň vyvážené. "Tedy poskytovat rovnocenné postavení pro oba partnery, což návrh smlouvy zveřejněný eurokomisařkou rozhodně neskýtá."

Český poslanec Evropského parlamentu přitom není zdaleka jediným, komu se předložený dokument nelíbí. Stejné obavy má například i jeho frakční kolega Martin Schulz. Podle něho dohoda nezaručuje evropským autoritám právo dostatečné kontroly nakládání s daty na americké straně a ve stávající podobě ho nelze odsouhlasit.

Nový návrh by měl, podle požadavku europoslanců, zaručovat kontrolu orgánů EU nad používáním dat o občanech EU orgány USA. Zároveň také to, že doba uchování dat nespřesáhne pět let a data nesmí být poskytnuta třetím zemím.V mezidobí by měli vybraní zaměstnanci EU na proceduru získávání informací v USA dohlížet .

Parlament navíc již v únoru upozornil, že americká strana by také měla umožnit orgánům EU přístup jak k údajům uchovávaným v USA, tak i k údajům, které by objasnily nezbytnost celého tohoto opatření. Dohoda by měla zajistit evropským občanům stejná práva na odvolání jako americkým v případě zneužití údajů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama