RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2017 11:07:13

Česká republika málo využívá fond pro strategické investice

Česká republika málo využívá fond pro strategické investice

Europoslanci z Výboru pro rozpočet a Výboru pro hospodářství a měnu schválili zprávu o vylepšení Evropského fondu pro strategické investice (EFSI).

S Radou teď mohou vyjednávat novou podobu fondu fungujícího do roku 2020. Ve hře je i větší podpora méně rozvinutých regionů.

Výbory pro rozpočet a pro hospodářství a měnu se shodly na změnách, které budou požadovat, pokud má dojít k prodloužení fungování EFSI. Ten byl spuštěn v roce 2015 k povzbuzení investiční činnosti v rámci tzv. Junckerova plánu.

„Těší mě, že podpora v obou dvou výborech byla značná,“ komentuje výsledek hlasování ve výborech europoslanec Pavel Poc. „Tzv. roční evropská investiční mezera, kterou bychom potřebovali uzavřít, totiž stále tvoří zhruba 5-8 bilionů korun.“

EFSI byl dosud častokrát cílem kritiky, a to zejména z pohledu velmi nerovnovážného geografického uplatnění. Do starých členských zemí dosud putovalo až 88 % prostředků tohoto fondu. Samotné Česko je pak v čerpání v dolní polovině žebříčku.

„Budeme prosazovat větší roli pro méně rozvinuté regiony i střední a menší projekty, což by mělo šance Česka značně zvýšit. Více peněz chceme pro sociální služby, ale i klimatické změny, takové jsou naše požadavky“, říká Pavel Poc.

V případě dohody Parlamentu a Rady bude EFSI mobilizovat do roku 2020 soukromé a veřejné investice až do výše 13,25 bilionů korun.

Pavel Poc, vedoucí delegace europoslanců ČSSD v Evropském parlamentu 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama