RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2016 14:38:00

Evropská unie hospodařila k dobru České republiky

Evropská unie hospodařila k dobru České republiky

Česká republika od Evropské unie zpětně dostane více než 370 milionů korun. Zasloužilo se o to unijní hospodaření v roce 2015, které skončilo značným přebytkem.

Rozpočet Evropské unie v minulém roce skončil s přebytkem více než 35 miliard korun.  Tento výsledek jinak vyrovnaného rozpočtu byl způsoben kladným zůstatkem ve formě vybraných úroků z prodlení, pokut, kurzových rozdílů a jiných položek  příjmů rozpočtu.  Roli hrála i lehká míra nevyčerpání všech výdajových položek.

„Pro Českou republiku tato úprava znamená velmi příjemných 370 milionů korun,  o  které  si  bude moct snížit svůj letošní příspěvek do evropského rozpočtu,“ komentuje dopady návrhu europoslanec Pavel Poc.

Rozpočet Evropské unie se momentálně  potýká  s pnutím  způsobeným  velikostí  migrační  krize  a finančními  důsledky  vytvoření  Evropského  fondu  pro  strategické  investice. Všechny  členské  země však nejsou příliš motivovány, aby k zlepšení finanční situace přistupovali stejně svědomitě.„Kéž  by  vše  fungovalo  tak  jednoduše  jako  schvalování  opravných  rozpočtů  podobného  charakteru, kdy se členským zemím rozdává. Náš rozpočet může napomáhat řešení krizí evropského a světového měřítka.  Nemůže být však jediným nástrojem. Zejména pak nesmí být  jeho nejdůležitější  části konstantně  ohrožovány  škrty  a  přesuny,  které  jsou  členským  zemím  pohodlné,“  říká  Pavel  Poc.

„Doufám, že se zástupci států budou chovat rozumně a částky věnují nejtíživějším prioritám, včetně řešení migrační krize a ochrany životního prostředí,“ dodává. Návrh  opravného  rozpočtu  bude  postoupen  plenárnímu  shromáždění,  které  o  něm  bude  finálně hlasovat 6. července ve Štrasburku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama