RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2010 17:04:52

Interpelace Pavla Poce ohledně kanadských víz ukázala bezradnost Komise

Interpelace Pavla Poce ohledně kanadských víz ukázala bezradnost Komise

Od července 2009 musejí čeští občané žádat o víza, chtějí-li vycestovat do Kanady.

Únorové zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci EU, ani květnový summit EU-Kanada nepřinesly řešení situace, ve které Kanaďané k cestám do EU víza nepotřebují, zatímco Češi, Bulhaři a Rumuni při cestování do Kanady ano.

Již 6. dubna položil sociálně demokratický europoslanec RNDr. Pavel Poc otázku Evropské komisi, jak přesně chápe pojem „společná vízová politika“ a zda platí závazek EU usilovat o společné podmínky pro všechny členské státy EU ve třetích zemích. Česká republika je jako součást schengenského prostoru bez hranic vázána pravidly společné vízové politiky a musí tak spoléhat na koordinaci Evropské komise a členských zemí. Jednání se ani na summitu nepohnula kupředu.

Komisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová na plenárním zasedání 18. května Pavla Poce vcelku potěšila, když ve své odpovědi uznala, že tzv. "community acquis" neobsahuje pravidla pro případy jako je tento a neposkytuje konkrétní mechanismy, jak takové situace řešit. "Tato část odpovědi komisařky naznačuje, že interpelace trefila do černého, protože podobný problém velmi brzy může vzniknout i jinde a EU bude muset vyvinout potřebné diplomatické a legislativní postupy," říká Poc.

Pavel Poc, kterému se od komisařky dostalo ujištění, že Evropská komise je garantem společné vízové politiky, založené primárně na principu reciprocity, položil Malmströmové na plénu doplňující otázku. Se záměrem získat bližší představu o postoji Evropské komise se zeptal, jak dlouho hodlá Komise ještě tolerovat bezprecedentní, asymetrický vízový režim, který zavedla třetí země, Kanada, vůči členskému státu Evropské unie, České republice.

Jediná konkrétní informace v odpovědi Malmströmové byla, že se touto otázkou bude zabývat Rada na začátku června. "Paní komisařka mimo jiné uvedla, že Kanaďané pracují na změně svého azylového zákona. To podle našich informací podle kanadské strany nepředstavuje podmínku pro zrušení vízové povinnosti pro ČR. Podobně hovořila o tzv. "road map" k obnovení vízové svobody mezi ČR a Kanadou. Podle mých informací nic takového neexistuje. Hovořila dále o konstruktivní atmosféře. Přitom je to pouze česká strana, kdo přichází s návrhy řešení a nabídkami vstřícných opatření," říká Poc, který její odpověď považuje za velmi neuspokojivou. "Je před námi ještě velmi mnoho práce a bude třeba tlak na Komisi a Radu ve spolupráci se všemi zúčastněnými stranami dále stupňovat," shrnuje současnou situaci europoslanec.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama