RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.06.2011 18:31:48

Konference Invazní rostliny - evropský problém?

Konference Invazní rostliny - evropský problém?

Dvoudenní konference Invazní rostliny - evropský problém? byla zahájena dnes v Mariánských Lázních.

Jednání probíhajícího pod záštitou poslance Evropského parlamentu Pavla Poce se zúčastní téměř půl druhé stovky odborníků z celé České republiky.

Cílem konference je především výměna zkušeností s účinnými metodami boje proti invazním rostlinám a přispět k rozšíření spolupráce mezi státní správou, místní samosprávou i privátními vlastníky půdy při eliminaci šíření invazních druhů rostlin.

Mezi účastníky konference jsou například zástupci Státního fondu životního prostředí, Státní rostlinolékařské správy, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Lesů České republiky,  Povodí Ohře, Vltavy, Labe, i krajů nebo měst a obcí.

Mezi projednávanými tématy bude především evropský kontext problematiky invazních rostlin. Jejich šíření probíhá totiž v důsledku globalizace velmi rychle napříč celým kontinentem, zatímco původní biologická rozmanitost se dramaticky snižuje.

"V průměru přibude v Evropě každým rokem jeden nový invazní druh. A to zdaleka nevíme o všech zavlečených rostlinách, které mají potenciál se jím stát," upozornil Poc v úvodu konference. "Stěžejní proto bude efektivnější sdílení již dostupných informací na evropské úrovni, i další sběr dat," řekl europoslanec. I proto je jedním z hlavních témat konference právě metodika mapování invazních druhů rostlin.

Dalším stěžejním tématem jednání pak jsou samotné postupy při likvidaci invazních rostlin. "Situace v některých zemích, které již přijaly přísná opatření v této oblasti, však poskytují určitou naději. V Austrálii, na Novém Zélandu či v Kanadě se již podařilo dosáhnout značných úspěchů a počty tamních invazních druhů se pomalým tempem snižují. Bohužel Evropa v podobných případech zatím reaguje příliš pomalu a těžkopádně," přiznal účastníkům konference evropský poslanec Poc s tím, že potřebnou legislativu, která by měla zefektivnit boj s invazními rostlinami, předloží Evropská komise k projednání Evropskému parlamentu až na podzim příštího roku.

Účastníci jednání ale nebudou mluvit pouze o evropské legislativě nebo příkladech ze zámoří. Prezentovány zde budou například programy likvidaci invazních rostlin na území Krkonošského národního parku, v CHKO Český les a dalších místech.

Přímo v terénu se pak budou moci účastníci seznámit s průběhem pilotního projektu likvidace bolševníku v povodí Kosího potoka u Mariánských Lázních. Tato akce, realizovaná městem Mariánské Lázně a finančně podpořená Evropskou unií, je největším svého druhu u nás. Zahrnuje území o ploše více než 140 kilometrů čtverečních a zabývá se jak likvidací bolševníku chemickou, tak mechanickou cestou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama