RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.10.2016 10:02:50

Řešení rozsáhlých daňových úniků je priorita evropských Socialistů a demokratů

Řešení rozsáhlých daňových úniků je priorita evropských Socialistů a demokratů

Vyšetřovací výbor Evropského parlamentu zabývající se aférou Panamaleaks tento týden započal svou práci vyslechnutím investigativních novinářů, díky kterým došlo k nedávnému odhalení systému rozsáhlých daňových úniků.

Právě řešení rozsáhlých daňových úniků a v neposlední řadě ochrana informátorů patří mezi hlavní priority evropských Socialistů a demokratů.

Vyšetřovací výbor EP vyjádřil podporu těm, kteří jsou v procesu odhalování nekalých daňových praktik nepostradatelným článkem, avšak kteří aktuálně čelí v několika státech soudním procesům.

„Je neuvěřitelné, že dopouštíme, aby osoby mající odvahu vystoupit proti loupežím na běžné daňové poplatníky v hodnotách několika bilionů korun čelily pokutám či možnému odnětí svobody,“ komentuje nepříznivou situaci informátorů europoslanec Pavel Poc.

Evropský parlament se daňovými úniky a nekalými praktikami zabývá, ačkoliv tato agenda nespadá přímo do jeho kompetencí. Vytváří tím tlak na země, banky, právní firmy, prostředníky a poradenské společnosti zapletené do nekalých daňových praktik a motivuje evropskou osmadvacítku k vytvoření akceptovatelných mezinárodních standardů.

„Skandály Panamapapers, Lux i Bahama leaks a velikost ztrát, které nám praktiky daňových podvodů a vyhýbání se placení daní způsobují, nám opět dokázaly, jak málo efektivní jsou výhradně národní opatření, a naopak jak důležité je podniknout akce v globálním a evropském měřítku. Jsem proto velmi rád, že možnosti sankcí pro nespolupracující státy zkoumá i instituce Evropského parlamentu,“ dodává k otázce řešení této problematiky na půdě Evropského parlamentu Pavel Poc.

Problémem nekalých daňových praktik se v úterý 4. října bude zabývat i plenární zasedání ve Štrasburku. K projednání je i střet zájmů členů Evropské komise kvůli zapletení se bývalé holandské komisařky Neelie Kroes do tzv. offshore podnikání. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama