RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.06.2010 15:43:00

Zápach v Krušnohoří - problém je v komunikaci

Zápach v Krušnohoří - problém je v komunikaci

Zápach, na který si již roky Němci stěžují, bude možná řešit Evropský parlament.

Takzvaný Katzendreck, zápach na který si již roky stěžují němečtí obyvatelé Krušnohoří, bude možná řešit Evropský parlament. Do rukou německého europoslance Tino Günthera totiž předali iniciátoři petici pod níž se podepsalo již 11 tisíc Němců. Podle českého poslance Evropského parlamentu Pavla Poce (S&D) ale zřejmě tento krok nic zásadního nepřinese. O změnu se musí postarat místní úřady na obou stranách hranic.

"Dohled nad dodržování povinností v oblasti průmyslových emisí je v ČR v kompetenci krajů. To, že se německá strana obrací na Evropský parlament je signálem, že důvěra v tuto instituci roste. Bohužel je to zároveň důkazem, že regionální reprezentace na německé a české straně spolu neumí komunikovat ani spolupracovat ve prospěch svých občanů," upozorňuje Poc, který je zároveň členem Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu, který by se danou věcí mohl někdy případně zabývat.

Problém takzvaného Katzendrecku přitom není nijak nový a trvá již více než dvě desetiletí. V minulosti na obou stranách hranic proběhla řada měření a šetření, která neprokázala porušování platných norem. Pravdou ale je, že ty německé jsou přísnější než české. Z legislativy České republiky totiž, na nátlak průmyslové lobby, ve sněmovně před časem vypadla možnost postihovat úniky zápáchajících látek. Navíc je i nejasné, zda tyto úniky vůbec pochází z českých zdrojů.

"Německá strana spoekuluje o Litvínovu a Vřesové, ale doložit že tomu tak skutečně je se nikdy na základě provedených měření nepodařilo," upozorňuje Poc s tím, že navíc za poslední roky se situace v našem chemickém průmyslu razantně změnila. "Třeba zpracovatelská část Sokolovské uhelné dnes má uzavřený výrobní cyklus, který minimalizuje riziko podobných úniků a k řadě opatření došlo i v Litvínově," poukazuje Poc. Ani přes to ale stížnosti obyvatel německého Krušnohoří neustávají.

"Nicméně třeba bude tato petice zásadním impulsem pro zlepšení spolupráce všech dotčených institucí na obou stranách hranice," dodává europoslanec Poc.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama