RNDr. Věra Palkovská

  • BPP
  • Třinec
  • primátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2019 4:33:00

Žebrání do Třince nepatří

Žebrání do Třince nepatří

Z iniciativy primátorky Věry Palkovské proběhlo na třinecké radnici jednání, jehož hlavním tématem byly negativní jevy spojené s nepřizpůsobivými osobami, které se v poslední době ve větší míře zdržují především v okolí náměstí Míru ve Starém Městě.

Setkání se zúčastnili zástupci Slezské diakonie, azylového domu Bethel, odboru sociálních věcí magistrátu města, představitelé Policie ČR, Městské policie Třinec, Úřadu práce ČR, organizace Šance podaná ruka a Slezské církve evangelické a.v.

„Jednání jsem svolala proto, že máme signály z více stran, že se zhoršila situace s nepřizpůsobivými a problémovými osobami, které žijí na ulici, odmítají využít nabízené sociální služby a nechtějí změnit svůj způsob života. Do sociální oblasti směřuje významná část z rozpočtu města, máme velmi rozvinutou síť sociálních služeb, které reagují téměř na všechny životní situace, do nichž se lidé mohou dostat, ale můžeme podávat pomocnou ruku jen tehdy, kdy je zájem a vůle z druhé strany. Bohužel je u nás řada nepřizpůsobivých bezdomovců, kteří nechtějí využívat nabízená přístřeší, protože tam platí určitá pravidla. V souvislosti s tím se v Třinci rozmohlo žebrání, které nehodláme tolerovat,“ uvedla primátorka Věra Palkovská.

Podle údajů odboru sociálních věcí magistrátu města z června letošního roku žije v současné době doslova „na ulici“ téměř čtyřicet lidí. Zdržují se především ve Starém Městě, kde je láká parčík mezi hvězdárnou a ZUŠ, náměstí Míru, okolí evangelického kostela a autobusového stanoviště, kde se pohybují většinou pod vlivem alkoholu a navíc v řadě případů obtěžují okolí žebráním.

„Zjistili jsme, že se do Třince sjíždějí za tímto účelem nepřizpůsobiví i z jiných měst a dokonce z Polska a Slovenska, protože jsou lidé v Třinci až příliš štědří a dávají jim peníze, které žebrající při nejbližší příležitosti utratí za alkohol. V dobrém úmyslu jsme už přešli přes čáru a pomoc v nouzi začíná být kontraproduktivní. Naším cílem je, aby se slušní lidé cítili v Třinci dobře a komfortně a jednou z cest je nepodporovat problémové jedince, kteří nemají zájem svůj způsob života měnit. Žebrání do Třince nepatří a na toto téma se ještě chystáme v nejbližší době zahájit informační kampaň. Chceme, aby si lidé uvědomili, že je třeba přestat žebrající osoby podporovat, abychom se nedostali do začarovaného kruhu a díky našemu širokému srdci nepřitahovali další pochybné jedince, kteří zneužívají sociální systém,“ dodala primátorka.

Uvedené problematice bude vedení města společně se všemi zainteresovanými partnery věnovat zvýšenou pozornost i nadále a další setkání v širším plénu proběhne po Novém roce.

Lidé bez domova, kteří mají zájem svou situaci změnit, se mohou v Třinci obrátit na odbor sociálních věcí magistrátu nebo na Slezskou diakonii, která v Třinci provozuje např. azylový dům Bethel pro muže, azylový dům Sára pro ženy, nízkoprahové denní centrum a noclehárnu. Při středisku Bethel funguje i streetworker, který vyráží přímo do terénu a nabízí lidem bez přístřeší pomocnou ruku. S lidmi bez domova, kteří se rozhodli svou situaci řešit, pracuje v Třinci např. i organizace Šance podaná ruka, která pomáhá motivovaným jedincům v návratu do společnosti. "V těchto zařízeních mají osoby bez přístřeší možnost získat dostatečné množství potravin a hygienických potřeb. V Třinci tak není nikdo, kdo by musel trpět hlady," doplnil náměstek primátorky Radim Kozlovský. Pokud o bydlení přijde matka, případně otec s dětmi, mohou využít služby azylového domu pro rodiče s dětmi, který provozuje příspěvková organizace Centrum sociální pomoci Třinec. V Třinci funguje i Dům na půl cesty, který je určen pro mladé dospělé lidi bez vlastního bydlení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama