RNDr. Vladimír Koníček

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.11.2013 9:33:36

Církve získaly od minulé vlády vše, o co si řekly

Církve získaly od minulé vlády vše, o co si řekly

Vyjádření Vladimíra Koníčka, poslance Parlamentu ČR (KSČM), k církevním restitucím.

Ve čtvrtek půjde Bohuslav Sobotka na jednání s církvemi. Prozatím s prázdnýma rukama, protože sociální demokracie ustoupila od podpory referenda, které slibovala ještě před volbami. Církve získaly od minulé vlády všechno, o co si řekly. Nechaly si potvrdit sedmnáctileté vyplácení příspěvku na činnost ze státního rozpočtu smlouvami, které nejdou jen tak jednoduše vypovědět. Vláda však do smlouvy vtělila ustanovení o možnosti vyplácet finanční náhradu prostřednictvím převodu státních dluhopisů a možnost předčasného splacení. To je nad rámec zákona a minimálně v tomto bodě jsou smlouvy podle mého názoru neplatné, protože vláda překročila pravomoci, dané jí zákonem.

Pokud někdo argumentuje nemožností změny již jednou přijatého zákona, chci připomenout, že zákon č. 403/1990 Sb., o zmírnění následků některých majetkových křivd, byl novelizován jen v roce přijetí - tedy 1990 - dvakrát a celkem už desetkrát. Nic tedy nebrání nově zvoleným poslancům upravit zákon č. 428/2012 Sb. podle slibů, které dali svým voličům v předvolební kampani.

Už v současném zákoně jsou některé nemovitosti Pražského hradu vyjmuty z působnosti zákona, a pokud se na tom usnese nová Poslanecká sněmovna, je možné vyčlenit celý areál jako sídlo prezidenta a přijmout samostatný zákon o sídle prezidenta. Poslanecká sněmovna a Senát takový zákon mají.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama