RNDr. Vladimír Koníček

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2013 13:52:07

Dluhopisy pro církve - čertovo kopýtko?

Dluhopisy pro církve - čertovo kopýtko?

Vláda projednala Informaci o postupu při uzavírání smluv o vypořádání podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Součástí materiálu byl návrh smluv, do kterého ministerstvo financí navrhlo zařadit možnost vypořádání prostřednictvím státních dluhopisů.
Na první pohled se zdá, že záměr má ulevit aktuálnímu státnímu rozpočtu. Nevíme však, jaké závazky se tím přenášejí na vlády budoucí. A zásadní problém vidím v možné situaci, kdy se při provádění zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi ukáže, že rozsah fyzicky vydávaného majetku je výrazně nižší, než předpokládal návrh. Potom by se měla také úměrně snížit finanční náhrada za nevydávaný majetek. Bohužel můžeme zjistit, že už byla celá náhrada ve výši 59 miliard vypořádána prostřednictvím státních dluhopisů. Ministerstvo financí totiž žádá pro vypořádání prostřednictvím převodu státních dluhopisů možnost sjednat dřívější termín vyrovnání.
 
Zbývá jen spekulovat, proč pan ministr financí tak spěchá?

Vladimír KONÍČEK, poslanec Parlamentu ČR za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama