RNDr. Zdeněk Somr

  • APB
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2020 15:14:14

Vláda jedná bez konceptu a druhou vlnu nezvládá. Nenechme zničit české podnikate

Vláda jedná bez konceptu a druhou vlnu nezvládá. Nenechme zničit české podnikate

Čelíme druhé vlně koronaviru, ale koncepci státu, jak se šíření nákazy promyšleně postavit, hledáme marně.

To, co předvádí premiér, někteří ministři a různí epidemiologové či rádoby epidemiologové, ohrožuje naši ekonomiku snad ještě víc, než jarní vypnutí ekonomiky.

Nejdřív se všechno komplet otevřelo, pan premiér v rozhovorech a proslovech uklidňoval veřejnost, ať se nebojí, ať všude chodí, nakupují, baví se, jezdí po republice na dovolenou. Prostě vykládal, jak máme všechno za sebou a že nám nic nehrozí.

Podnikatelé, obchodníci a živnostníci, stejně jako zbytek veřejnosti, to vzali vážně a začali pohotově vymýšlet, jak se opětovně postavit zpátky na vlastní nohy. A když se vše začne rozbíhat, přijdou ze dne na den nová, evidentně nijak promyšlená opatření. Během léta začali pořadatelé znovu plánovat odložené akce a koncerty, opět prodávat vstupenky. A proč? Aby znovu přišel stát a všechno zarazil? Restauratéři naplno rozeběhli svůj byznys, o který málem přišli. Tomu je nyní zase konec. A kdo na to veřejnost předem upozornil? Kdo promyslel nějaký koncept? V ODA jsme na tato rizika upozorňovali dávno a říkáme, že místo populismu, je třeba mít jasný plán a následně podle něj postupovat! Na jaře se dalo akceptovat, že nikdo nemá dostatek dat, aby mohl předvídat další vývoj. To už ale nyní není pravda.

Pokud se mají restaurace a bary zavírat v deset večer, tedy v čase, kdy především bary teprve začínají mít své tržby, tak se ptám, kdo tu ztrátu nahradí? Stát se k tomu nemá a očividně v budoucnu ani mít nebude. Údajně jsme na jaře byli premianti v tom, jak se Česká republika ke covidu postavila. Teď nás bude mít zbytek Evropy za odstrašující příklad. Například v Praze podle odhadů reálně hrozí bankrot až 80 procentům barů.

Nevrdím, že bychom neměli dělat nic a nechat virus volně šířit. Opatření ale musí být promyšlená a koncepční na základě známých dat. Stejně tak měl mít stát zároveň s novými zákazy připravena i opatření, jak dopady toho všeho zmírnit. Jenže to nikde nevidíme. Podnikatelé musí vědět, na čem jsou. Opatření se mění prakticky ze dne na den. To je nejhorší, co může podnikatele potkat. Nemají šanci si udělat představu, jak tomu čelit. Pokud by bylo jasně řečeno, co se stane, za jakých podmínek a kdy, nikdo by nic nenamítal. Podnikatelé jsou lidé nesmírně samostatní a jsou schopni se rychle přizpůsobovat, protože jinak by nepřežili a jejich firmy by tady již dávno nebyly. Nepotřebují, aby je někdo vodil za ručičku a házel jim dotace do kasičky. Potřebují vědět, co mají očekávat.

Vyzýváme vládu, aby začala zveřejňovat data, ze kterých ve svých rozhodnutích vychází. Dejte firmám šanci, aby si naplánovaly svoji budoucnost. Vláda se musí přestat schovávat, házet zodpovědnost tu na jednoho, tu na druhého experta, jak se to zrovna hodí a musí se postavit krizi čelem.

Žádáme vládu, aby neprodleně představila plán pro budoucnost postavený na známých datech a ne na tom, co kdo považuje za prospěšné pro svůj volební výsledek. Styl řízení “po nás potopa” si tady snad nikdo z nás nepřeje.

Občanská demokratická aliance vyzývá vládu, aby konečně začala jednat koncepčně. My v Občanské demokratické alianci jsme na to v rámci krajských samospráv připraveni, pokud dostaneme od voličů důvěru a možnost se na vedení našich krajů podílet.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama