RSDr. Petr Braný

  • České Budějovice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2010 14:45:00

Nešťastné dítě přírody

Nešťastné dítě přírody

Každoročně, když se koná výstava Země živitelka, musíme uznat, že v zemědělství je opravdu těžké podnikat, a to nejen v českém Bakalistánu.

Slavný ekonom, nedávno zemřelý Paul A. Samuelson, podle jehož učebnice se adepti ekonomie učí po celém světě a mnozí si až do smrti s jeho souhrnem vystačí, napsal tato slova o zemědělství. Tvrdí, že je to »nešťastné dítě přírody, ke kterému se příroda zachovala macešsky, a stává se adoptivním dítětem státu, který jej obklopuje péčí«.

Pro Českou republiku to asi neplatí, za dvacet let »deforem« byly snad jen dva roky, kdy byli zemědělci v kladných číslech. Pro naši zem platí slova francouzského odborníka na tuto oblast, Jeana Milhaua, který konstatoval, že »žádný podnikatel v průmyslu by se neodvážil rozjet výrobu, kdyby měl ve svých ekonomických kalkulacích tolik nejistých prvků jako zemědělec« (Traité d‘économie rurale, Paris 1954). Je jedno, zda ekonomové píší proti intervenci státu v zemědělství (K. Brandt, J. Dawis, W. Myers, F. Butz, Don Paarlberg, C. J. Bottum, J. H. Dawis) nebo ve prospěch státních zásahů v zemědělství (E. O. Heady, J. Schnittker, W. Cochrane, A. O. Hirschmann, D. E. Hathaway), realitou je, že všechny státy vyspělého světa své zemědělství chrání a pomáhají mu.

Nejde jen o otázku potravinové bezpečnosti, ale také o stabilizaci krajiny, o soulad s Evropskou chartou územního plánování, o ekonomickou efektivnost investic do venkovského prostoru. To vše jsem byl nucen zvažovat v době, kdy jsem byl předsedou podvýboru pro finance obcí, kde nejslabším článkem byly právě malé venkovské obce.

Dnes k tomu přistupuje fakt, že musíme počítat s rostoucí klimatickou nestabilitou, ať si o tom na Pražském hradě myslí, co chtějí. Výstava v Českých Budějovicích je vhodným místem k přemýšlení o perspektivách zemědělství. Jeho profil a poslání se mění, ale jsou konstanty, které trvají. Jednou z nich je vztah zemědělství a domova, ve kterém žijeme.

Petr Braný, poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama