ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.06.2010 12:21:00

ODS v Praze útočí na zastupitelskou demokracii

ODS v Praze útočí na zastupitelskou demokracii

Věci veřejné nesouhlasí s volebním inženýrstvím pražské ODS.

Pražská ODS se rozhodla rozdělit pro komunální volby Prahu na sedm obvodů a zároveň snížit počet zastupitelů z dnešních 70 na 63 členů. Toto rozhodnutí posvětila Rada města a dnes, 17. června, také pražské zastupitelstvo. Věci veřejné stejně jako ostatní opoziční strany považují tento krok za bezprecedentní útok na zastupitelskou demokracii v hlavním městě.

Rozhodnutí ODS, posvěcené radou města a nyní také pražským zastupitelstvem tvořeným z více jak 50% zástupci ODS, považuje za nepřijatelné také stínová primátorka Věcí veřejných a zastupitelka hl. m. Prahy Markéta Reedová. „Je zcela evidentní, že plánovaná změna je vedena snahou zaprvé eliminovat všechny menší strany s podporou kolem 10% a méně, zadruhé při přepočtu hlasů na mandáty oslabit střední strany s podporou kolem 15% hlasů a zatřetí posílit strany s předpokládaným ziskem kolem 25 až 30% hlasů, tedy například ODS," říká Markéta Reedová.

Výmluva na snahu zjednodušit a zpřehlednit volební systém pro voliče je naprosto lichá a ve světle předešlých rozhodnutí ODS i směšná. ODS vždy rozdělovala obvody podle svých potřeb bez ohledu na voliče - viz minulé volby, kdy byl pouze jeden obvod, neboť ODS měla silného lídra. Rozdělení do sedmi obvodů naopak situaci pro voliče ztíží. Navíc ani snížení počtu zastupitelů není opodstatněné šetřením nákladů, vždyť většina zastupitelů vykonává funkci při zaměstnání a pouze za symbolickou odměnu cca 5 tis. korun.

Důvody „volebního inženýrství" ODS je tedy třeba hledat jinde - strach z prohry, snaha manipulovat výsledky voleb ve svůj prospěch a také neschopnost postavit lídra, na kterém by se pražská ODS byla schopna jednoznačně dohodnout jako na kandidátovi na primátora.

Podívejme se blíže na to, co dnes schválená změna způsobí. Tímto krokem se uměle zvyšuje hranice počtu hlasů, která je nutná pro získání mandátu zastupitele. Snadným aritmetickým úkonem odvodíme, že při 9 zastupitelích v jednom volebním obvodě se počet hlasů nutných pro získání mandátu může zvýšit až na 11% hlasů, což je více než dvojnásobek zákonem požadované minimální pětiprocentní hranice. Fakticky se tak politickým stranám vytváří dvojitá bariéra, kterou je potřeba překonat - zákonná pětiprocentní bariéra a vedle ní také systémová bariéra (tzv. přirozený práh) na úrovni kolem deseti procent. Uvedeným krokem se tak ODS zcela jednoznačně snaží eliminovat z volebního klání všechny menší strany s podporou nižší než 10% voličů - ze současných pěti stran v ZHMP je této hrozbě reálně vystavena hned trojice stran - SZ, SNK ED, KSČM. Vyjádření prvního náměstka Blažka na dnešním zastupitelstvu, že se volební práh zvyšuje jen na nějakých šest nebo šest a půl procenta je prokazatelně nepravdivý - stačí si najít na serveru www.volby.cz výsledky komunálních voleb 2006 na Praze 10. Zde se volilo ve čtyřech obvodech taktéž po devíti zastupitelích a volební práh pro zisk mandátu se v jednotlivých obvodech pohyboval na úrovni 8,5 - 9,5% hlasů.

Druhým důvodem, proč navrženou změnu odmítnout, je, že takto nastavený systém se velmi výrazně odchyluje od proporčního volebního systému směrem k systému většinovému. Nejen tím, že existuje výrazně vyšší přirozený práh, ale také při přepočtu hlasů na mandáty. V komunálních volbách se pro přepočet používá čistá d´Hondtova metoda, která při výpočtu podílu hlasů jednotlivých stran vede ke zvýhodnění větších stran. Ty tedy dostanou více mandátů, než by proporčně odpovídalo jejich volebnímu zisku, naopak menší strany dostanou méně mandátů, než by proporčně odpovídalo jejich volebnímu zisku. V případě vítězné strany se ziskem kolem 30 % hlasů se může jednat o zisk jednoho mandátu „navíc" v každém obvodu, při sedmi obvodech už se ale volební inženýrství projeví vcelku podstatným zásahem do výsledků voleb.

Rozdíl mezi jedním volebním obvodem se 70 zastupiteli a sedmi volebními obvody se 63 zastupiteli tak v konečných výsledcích může být skutečně tak dramatický, že by bylo možno hovořit o narušení férové volební soutěže.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama