Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2024 7:23:34

Hnutí SPD tvrdě odmítá podřízení České republiky novému Migračnímu paktu EU!

Hnutí SPD tvrdě odmítá podřízení České republiky novému Migračnímu paktu EU!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Vážení přátelé,

Fialova vládní pětikoalice navrhuje zvýšení věku odchodu do důchodu bez omezení a snížení důchodů. Hnutí SPD s tím nesouhlasí a budeme proti tomu bojovat. Vládou navrhované zvýšení příspěvků na péči pro zdravotně postižené občany je naprosto nedostatečné. Prosazujeme mnohem vyšší finanční pomoc. Náklady českých domácností na bydlení loni kvůli Fialově vládě vzrostly o 22 % a od roku 2021 o 55 %. V České republice rostou ceny léků nejrychleji v celé Evropě. Jedná se o zásadní selhání Fialovy vlády. SPD tvrdě odmítá podřízení České republiky novému Migračnímu paktu EU, který vyjednala Fialova vláda. Pokud budeme ve vládě, budeme od něj chtít odstoupit. Hnutí SPD přeje všem ženám vše nejlepší k jejich svátku.

1. Fialova vládní pětikoalice navrhuje zvýšení věku odchodu do důchodu bez omezení a snížení důchodů. Hnutí SPD s tím nesouhlasí a budeme proti tomu bojovat.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden představil vládní návrh zákona k tzv. důchodové reformě. Z pohledu SPD se nejedná o opravdovou reformu, ale o soubor několika parametrických změn, které jsou pro nás zčásti nepřijatelné a hlavně vůbec neřeší budoucí udržitelnost důchodového systému z hlediska jeho stability a příjmů. Naprosto odmítáme záměr Fialovy vlády zvyšovat věk odchodu do důchodu nad současných 65 let, a to bez omezení, což se má týkat již osob narozených v roce 1966 a mladších. Stejně tak zásadně nesouhlasíme se snižováním poměru starobního důchodu vůči předchozí mzdě, což vláda hodlá spustit již v případě občanů, kteří půjdou do důchodu v roce 2026 a později. Nepřijatelné je pro nás i omezení výchovného od roku 2027 a neúplný výčet rizikových náročných profesí, u nichž bude nárok na dřívější odchod do plného řádného důchodu. Jako hnutí SPD máme v oblasti důchodové politiky celou řadu připomínek a systémových návrhů, které jsme ministru Jurečkovi v průběhu vzájemných jednání představili. Naši zástupci a experti jsou připraveni o důchodové reformě jednat i s prezidentem Pavlem, který ovšem přes slibovaná jednání s opozicí hnutí SPD neoslovil, a znovu tak potvrzuje, že není prezidentem všech občanů.

2. Vládou navrhované zvýšení příspěvků na péči pro zdravotně postižené občany je naprosto nedostatečné. Prosazujeme mnohem vyšší finanční pomoc.

Na schůzi Poslanecké sněmovny v tomto týdnu se bude projednávat i zákon o sociálních službách, včetně návrhů na zvýšení příspěvků na péči pro vážně zdravotně postižené občany závislé na péči jiných osob. Hnutí SPD předložilo návrh na zvýšení těchto příspěvků již na začátku tohoto volebního období, ovšem vládní poslanci více než dva roky blokují jeho projednání. Aktuální vládní návrh na zvýšení těchto příspěvků je naprosto nedostatečný a nespravedlivý. Například zdravotně postiženým občanům v prvním stupni závislosti nechce Fialova vláda přidat ani korunu, přestože se jim příspěvek na péči nezvyšoval již více než 8 let a činí pouhopouhých 880 korun měsíčně! I vládní návrh na zvýšení příspěvku na péči osobám ve druhém stupni závislosti jen o 500 korun měsíčně je nepřijatelně nízký! Poslankyně Lucie Šafránková navrhuje za SPD zvýšit příspěvek na péči v prvním stupni závislosti z 880 korun měsíčně na 2 640 korun a ve druhém stupni závislosti pak o 2 200 korun měsíčně. Uvidíme, jak se k těmto našim návrhům postaví poslanci koalice v závěrečném rozhodujícím hlasování. Ze strany vlády jde o mimořádně asociální a nezodpovědný přístup a pohrdání jednou z nejzranitelnějších skupin našich spoluobčanů.

3. Náklady českých domácností na bydlení loni kvůli Fialově vládě vzrostly o 22 % a od roku 2021 o 55 %.

Náklady českých domácností na bydlení loni dle údajů Českého statistického úřadu vzrostly o 22 %. Čím dál větší množství občanů má problémy s jejich včasným a pravidelným splácením, přičemž větší potíže mají jednotlivci a rodiny žijící v nájemních bytech. Hlavním důvodem tohoto stavu jsou vysoké ceny energií (u plynu meziroční zvýšení o 44 %, u elektřiny o 26 %) a vodného a stočného (zvýšení o 12 %), proti kterým Fialová vláda nikterak nebojuje. Výdaje českých domácností na bydlení potom takto nadprůměrně rostou už 3 roky v řadě – od roku 2021 již celkově o 55 %. Měsíčně přitom české domácnosti v loňském roce vydaly za nájemné a energie v průměru 12 251 korun, tedy téměř třetinu jejich čistých příjmů. Celkem 21 % českých domácností vnímá náklady na bydlení jako velkou zátěž, v případě domácností žijících v nájemních bytech je to 35 %. Češi tak dále chudnou. Statisíce občanů, včetně poctivě pracujících, nejsou schopny hradit náklady na bydlení bez pomoci sociálních dávek. Zrušen byl i projekt půjček na bydlení českým pracujícím rodinám. Zavedení výhodných půjček na bydlení pro pracující rodiny je mj. jedním z klíčových programových bodů hnutí SPD v oblasti bytové politiky. Současná asociální vláda Petra Fialy (ODS) nehájí zájmy našich občanů a měla by okamžitě skončit.

4. V České republice rostou ceny léků nejrychleji v celé Evropě. Jedná se o zásadní selhání Fialovy vlády.

V České republice rostou ceny léků nejrychleji v celé Evropě. Vyplývá to z aktuálních údajů statistického úřadu EU Eurostat a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Dle Eurostatu došlo v období od roku 2015 do roku 2023 v ČR ke zdražení léků o 29 %, což je druhý největší nárůst v zemích EU, kde je za tuto dobu průměrné zdražení léků na úrovni 12 %. Dle studie OECD, která zahrnuje prodej v lékárnách i náklady na léčiva v nemocnicích, vzrostly ceny léků a léčiv v ČR za sledované období dokonce o 50 %, což už je jednoznačně nejvíce v celé Evropě. Všechny tyto průzkumy poukazují rovněž na to, že v oblasti léčivých přípravků patří ČR dosud k rozvojovým zemím. Fialova vláda a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) tento negativní stav nechtějí řešit a jen mu pasivně přihlížejí. Fialova vláda dokonce od letošního ledna zvýšila DPH na léky, což ještě zesílilo jejich cenovou nedostupnost. Hnutí SPD dlouhodobě apeluje na to, že je třeba provádět aktivní lékovou politiku, zvýšit domácí výrobní kapacity v oblasti léků a léčiv a využít i veškerých možností regulace jejich cen a kontrolních mechanismů státu. Všeobecná nedostupnost základních léků a léčiv je dalším z řady mimořádně závažných selhání současné pětikoaliční vlády Petra Fialy, která by měla podat demisi.

5. SPD tvrdě odmítá podřízení České republiky novému Migračnímu paktu EU, který vyjednala Fialova vláda. Pokud budeme ve vládě, budeme od něj chtít odstoupit.

Poslanci vládní pětikoalice minulý týden neschválili program mimořádné schůze Sněmovny k Migračnímu paktu EU. Vláda Petra Fialy Migrační pakt EU dlouhodobě aktivně podporovala a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se chlubí tím, že se podílí na jeho přípravě. Při závěrečném jednání na úrovni členských států se pak zástupce Fialovy vlády zdržel hlasování, což je alibistický a zbabělý postoj, který je v záležitosti takto zásadního národního zájmu nepřijatelný. Migrační pakt EU přináší mj. tzv. povinnou solidaritu – tedy povinné přemísťování afrických a muslimských imigrantů mezi členskými státy EU, včetně ČR, na základě každoroční kvóty stanovené Evropskou komisí, ze kterého se lze za určitých okolností vykoupit pouze za cenu zaplacení půlmilionového výpalného za každého nepřijatého imigranta. EU dlouhodobě zcela selhává v ochraně své vnější hranice před nelegální imigrací a v boji s pašeráky imigrantů a je také zcela nefunkční návratová politika osob, které nedostaly politický azyl. SPD tvrdě odmítá podřízení ČR novému Migračnímu paktu EU. Pokud se staneme součástí příští vlády, budeme požadovat zásadní revizi azylové a migrační politiky a odstoupení od tohoto Migračního paktu EU.

6. Hnutí SPD přeje všem ženám vše nejlepší k jejich svátku.

Tento týden v pátek 8. března se slaví Mezinárodní den žen (MDŽ), který je uznán Organizací spojených národů jako svátek od roku 1975 a zároveň je připomínán jako Den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj. Svátek připomíná stávku newyorských švadlen, které žádaly zákaz práce dětí, zlepšení pracovních podmínek, zkrácení pracovní doby a rovné hlasovací právo po tragickém požáru v newyorské konfekční továrně v roce 1911, při němž zahynulo 146 mladých dělnic. V hnutí SPD si žen velmi vážíme. Naše úsilí je vedeno cílem utvářet v naší zemi takové prostředí, aby se zde všechny ženy cítily co nejlépe. Hnutí SPD přeje všem ženám vše nejlepší k jejich svátku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama