Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2021 7:27:22

Pro SPD je nezávislost a suverenita českého státu prioritou!

Pro SPD je nezávislost a suverenita českého státu prioritou!

Minulý týden proběhla v ČTK zpráva z Bruselu, že Maďarsko porušilo právo Evropské unie, když zavedlo tresty pro lidi a organizace pomáhající imigrantům požádat v zemi o azyl nebo o povolení k pobytu.

Lze to vnímat jako další nátlak uplatňování právních hodnot EU nad zájmem národní suverenity unijního státu. 

Hnutí SPD jako jediné ze současných politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky prosazuje zásadní ústavní a legislativní změny směřující k obraně svobody a demokracie v České republice, kdy za základní princip obrany demokracie považujeme zavedení přímé demokracie a široké zapojení našich občanů do řízení země. Jako pro vlastenecké a demokratické hnutí je pro nás nezávislost a suverenita českého státu prioritou. Nechceme, aby náš stát a všechna jeho politická rozhodnutí byl řízen úředníky z Bruselu, v zájmu EU a na úkor suverenit jednotlivých členských zemí. V poslední době direktivní ovlivňování národní politiky sledujeme hlavně v Maďarsku.

Vrcholné instituce EU už řadu let vedou s Maďarskem řízení z důvodu, že zde dle nich dochází k porušování evropských hodnot. Vytýkají mu, že podkopává nezávislost soudnictví a médií a omezuje nevládní organizace. Proto se EU chystá proti Maďarsku formou různých sankcí uplatnit svou moc, viz například krácením přidělených finančních prostředků z unijní pokladny, do které povinně přispívají všechny státy EU.

Unijní justice v posledních letech již o několika žalobách spojených s maďarským přístupem k imigrantům rozhodovala a vždy tak, že Maďarsko porušilo právo EU – např. v loni v prosinci soudci rozhodli, že Budapešť porušila právo EU tím, že zadržovala žadatele o azyl v tranzitních zónách u hranic se Srbskem. Maďarský parlament totiž v roce 2018 schválil sadu protiimigračních zákonů, které mimo jiné zaváděly tresty za podporu nelegální imigrace. Právní úprava tak umožnila úřadům například postihovat nevládní organizace, které různým způsobem pomáhají imigrantům neoprávněně žádat v zemi o azyl nebo o povolení k pobytu. Byl to velký úspěch maďarského premiéra Viktora Orbána, který tvrdě prosazuje protiimigrační politiku a nechce dopustit, aby se do jeho země dostali imigranti, což naopak různými formami a hlavně financemi podporuje americký miliardář maďarského původu George Soros.

Evropská komise, která vede s Budapeští řízení kvůli obavám z porušování evropských hodnot, zmíněné protiimigrační zákony kritizovala a obrátila se na Evropský soudní dvůr v Lucemburku. Její žalobu nejprve posoudil Athanasios Rantos, který byl rozhodnutím zástupců členských států dne 2. září 2020 jmenován generálním advokátem Soudního dvora EU na období od 7. září 2020 do 6. října 2021. Podle zveřejněných závěrů Athanasiose Rantose ze dne 25. února tohoto roku Maďarsko porušilo dvě směrnice týkající se mezinárodní ochrany žadatelů o azyl. Rantos k tomu mimo jiné uvedl: „Kriminalizace činnosti lidí a organizací pomáhajících imigrantům je neodůvodněnou překážkou výkonu práv zaručených unijními právními předpisy." Prý vycházel z předpokladu, že nevládní organizace pomáhající imigrantům jsou schopny už dopředu závazně posoudit, zda mají jejich klienti v Maďarsku nárok na azyl. K tomu pouze doplním, že toto mají za úkol vyhodnocovat dle protiimigračních maďarských zákonů pouze příslušné úřady. Stanovisko generálního advokáta Rantose sice není pro unijní soud závazné, ale ve většině případů se k němu přihlíží. Soudci obvykle vynesou svůj verdikt do několika měsíců, takže si počkejme.

Hnutí SPD nechce, aby se naše republika řídila unijními zákony, které hájí bruselskou politiku, a například nám striktně nařizovala povinné přijímání nelegálních imigrantů v rámci unijního přerozdělování. Proto se rozhodně stavíme za referendum o vystoupení České republiky z Evropské unie.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama