Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2020 7:05:16

Vítáme aktivity Řecka v zabránění vstupu nelegálním imigrantům na své území!

Vítáme aktivity Řecka v zabránění vstupu nelegálním imigrantům na své území!

Už od poloviny loňského roku žádá Řecko Evropskou unii a Turecko, aby mu pomohly s řešením, jak zamezit stoupajícímu přílivu imigrantů do jejich země. Jedná se hlavně o některé řecké ostrovy, na kterých už je situace neúnosná.

Hnutí SPD neustále upozorňuje na možnou hrozbu, kterou představují pro celou Evropskou unii nelegální imigranti, kteří nepolevují ve svém úsilí dostat se všemi způsoby do evropských zemí. Představitelé EU dnes tvrdí, že imigrační krize už odezněla, nynější počty imigrantů mířících do zemí EU jsou pod kontrolou a v žádném případě nepředstavují bezpečnostní hrozbu. Naše hnutí SPD je jiného názoru, což dokládá například současná situace v Řecku.

Potřeba vyřešit přístup Evropské unie a jejích členských států k nelegální imigraci se ani v minulém roce nesnížila, což potvrzují statistiky za rok 2019 i vývoj v prvním měsíci tohoto roku. Podle Mezinárodní organizace pro migraci přišlo do EU za loňský rok více než 110 tisíc běženců a za letošní leden jen na řecké ostrovy, které jsou imigrací nejvíce zatížené, jich přibylo více jak tisíc i navzdory tomu, že v Řecku zuří zimní bouře a počasí je velmi nehostinné. V roce 2019 se počet imigrantů do Řecka zdvojnásobil v porovnání s rokem 2018.

Obyvatelé řeckých ostrovů se bouří, že je situace neúnosná a přirovnávají ji k roku 2015, kdy byla imigrační krize na vrcholu. Na vině je skutečnost, že na řeckých ostrovech již není místo v záchytných táborech pro tolik imigrantů. Nejhorší situace je na Samosu a Lesbosu. Místní obyvatelé žádají řeckou vládu Kyriakose Mitsotakise i lídry Evropské unie o pomoc. Evropská unie se spokojila s tím, že do Řecka posílá více peněz z unijního rozpočtu a tím je pro ni problém vyřešen. K vyřešení problému nenapomáhá ani Turecko, které už ilegální imigraci přes Egejské moře tolik nezabraňuje a velmi se snížil počet repatriací imigrantů z Řecka do Turecka.

V Řecku působí od léta minulého roku nová vláda, kterou tvoří konzervativní Nová demokracie. Ta zaujala tvrdší postoj vůči žadatelům o azyl, ale musí se vypořádat i s tím, že řecké úřady jsou z důvodu zvýšené imigrace zavaleny žádostmi o azyl, na jejichž vyřizování jim nestačí kapacity. Uvádí se odhadem 80.000 nevyřízených žádostí o azyl od předchozí vlády. Konzervativní Mitsotakisova vláda na podzim prosadila v parlamentu zákon, který má mimo jiné zrychlit azylová řízení a zjednodušit deportace imigrantů bez nároku na azyl. Začátkem roku 2020 vláda opět zřídila ministerstvo pro migraci a azyl, které loni po nástupu do úřadu zrušila. Koncem ledna tohoto roku také řecké ministerstvo obrany vypsalo výběrové řízení na instalaci tzv. plovoucích ochranných systémů v Egejském moři, které budou použity v případě nutnosti omezit nápor imigrantů ze sousedního Turecka. Jak informovala agentura AFP, celkové náklady na pořízení by se měly pohybovat okolo půl milionu eur. Řecká vláda si od těchto plovoucích ochranných systémů slibuje, že tyto sítě o délce 2,7 kilometrů, vysoké 1,1 metru a vybavené blikajícími světly, pomůžou zachytit malá plavidla pašeráckých skupin převážejících imigranty z Turecka na řecké ostrovy.

Hnutí SPD vítá aktivity Řecka v zabránění vstupu nelegálním imigrantům na své území. Připomeňme si v této souvislosti aktivity bývalého italského ministra vnitra Mattea Salviniho ve věci zákazu vplutí lodí s imigranty k italským břehům, a jak to dopadlo. Vrcholní lídři EU totiž podporují příliv imigrantů do zemí EU, a proto nemají zájem problém s nelegální imigrací řešit. Na tentýž problém upozorňovalo i Spojené království a byl to i jeden z vážných důvodů, proč Britové opustili Evropskou unii.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama