Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2024 9:12:00

Zásadně odmítáme směrnici Evropské unie zavádějící nulové emise pro budovy!

Zásadně odmítáme směrnici Evropské unie zavádějící nulové emise pro budovy!

Evropský parlament v polovině měsíce března tohoto roku schválil plán na povinné zvýšení energetické účinnosti budov. Pro majitele budov to bude znamenat vynaložení nemalých finančních prostředků, aby splnili normy pro jejich užívání v souladu s ES.

Hnutí SPD zastává názor, že současná pětikoaliční vláda v čele s premiérem Petrem Fialou svou silně proaktivní probruselskou politikou škodí českým domácnostem. To se projevuje i tím, že nejenže přijímá taková opatření a prosazuje vlastní zákony směřující na peněženky našich občanů, (viz daňový balíček), ale hrdě se hlásí k šílené zelené politice EU a v rámci ní realizuje různá nařízení a směrnice z EU. Posledním takovým příkladem je podpora plánu na povinné zvýšení energetické účinnosti budov, který upravuje směrnice A9-0033/2023, kdy pro její schválení hlasoval na Radě ministrů životního prostředí EU v loňském roce i zástupce Fialovy vlády. Nyní pro tuto směrnici v Evropském parlamentu, která výrazně poškozuje naše občany, hlasovali europoslanci zvolení za TOP 09 (Niedermayer), STAN (Polčák), za Piráty (Gregorová, Kolaja, Peksa) a europoslankyně Maxová (zvolena za ANO, nyní členka SOCDEM). Europoslanec za SPD Ivan David hlasoval samozřejmě proti.

Nyní už jde jen o hru a o čas. Nový návrh EK totiž musí být schválen všemi členskými státy EU. Ve skutečnosti to ale vypadá, že se EU snaží nařizovat další zbytečné a absurdní nesmysly, které lidem pouze ztěžují život, a které v očích běžného občana kterékoli členské země EU činí z této organizace nedůvěryhodný subjekt. Místo aby se EU snažila lidem spíše pomáhat, tak činí zcela opačně. Zmíněná směrnice EU je vedena naprosto šíleným cílem dosáhnout úplné klimatické neutrality do roku 2050. Konkrétně vyžaduje, aby nové soukromé budovy v rámci EU měly od roku 2030 nulové emise, v případě veřejných budov to má platit již od roku 2028. Od roku 2040 by se měly úplně přestat používat kotle na fosilní paliva a rok 2029 je uváděn jako datum ukončení prodeje kotlů na fosilní paliva.

Pokud se na tento návrh podíváme realisticky z pohledu českých občanů, bude to znamenat, že mají problém stovky tisíc českých domácností, které topí právě plynovými kotli. Podle statistik má plynový kotel přibližně půl milionu bytů, plynem zde dokonce není jen vytápěno, ale také se často používá pro ohřev vody. Jak asi tuto skutečnost přijmou lidé, kteří si do svých starších domů za léta našetřených peněz nedávno koupili třeba nový nízkoemisní kondenzační kotel na zemní plyn a nechali si za tímto účelem také vyvložkovat komín? Následně přečkali takzvanou energetickou krizi, spočívající ve výrazném zdražení energií (včetně plynu), za což si výrazně připlatili. Když už se tito majitelé svých nemovitostí domnívají, že mají to nejhorší za sebou, tak se na ně chystá další rána, vycházející ze zmiňované evropské směrnice. Ta zasáhne i ty, kteří budou uvažovat o koupi nového bytu, kdy dle renomovaných developerů jejich ceny po zohlednění schválené směrnice povinného zvýšení energetické účinnosti budov stoupnou o několik statisíc korun.

Pro tyto občany máme jediné doporučení, stejně tak i pro všechny další lidi podporující náš politický program hájící národní zájmy České republiky a jejích občanů, aby přišli v červnu k volbám do Evropského parlamentu a podpořili naše kandidáty.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama