Strana svobodných demokratů

Lepší život pro všechny!
  • SSD
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2011 9:11:00

Strana svobodných demokratů: Nobelisté – leninisté

Strana svobodných demokratů: Nobelisté – leninisté

Krugman navrhuje zvyšovat dluh až kam to bude možné a pak jej nesplácet, nýbrž znehodnotit, tedy okrást věřitele.

 Vládní demokraté, opoziční republikáni a jejich think-tanky debatují o tom, jak ven z krize a jak umořit, nebo aspoň dostat pod kontrolu obrovský státní dluh. Jeho výše dosahující 100% HDP podvazuje možnosti další fiskální expanze a dluhová služba přesahující 400 mld. dolarů je pátou největší položkou ve státním rozpočtu USA hned za obranou, penzijním systémem a zdravotnictvím.

Pro vládní elity a jejich akademické ekonomy je příznačné, že nehledají cesty jak problém řešit, ale na koho jej přenést. Začínají se objevovat názory, že dluh nepůjde splatit, a bude nutné najít nějakou formu bankrotu. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii, Paul Krugman, který je mluvčím levicové části politického spektra a který nenechá na republikánech nit suchou, se velmi ostře pustil do všech, kteří v nedávném sporu o zvýšení dluhového stropu odmítali zvyšování daňové zátěže. Přestože jako ekonom ví, že zvyšování daní v době krize zvyšuje útlum ekonomiky, ideologie vítězí nad zdravým rozumem. K samotnému dluhu Krugman říká: „Co se stane? Nakonec dojde k efektivnímu bankrotu v každém případě.“ Rozdíl je podle něj v tom, že místo vyhlášení státního bankrotu a restrukturalizace dluhu je jedinou zodpovědnou politikou pro Spojené státy zmenšit dluh tím, že vyvoláme desetiprocentní inflaci. Tím se náš dluh relativně zmenší. Není bez zajímavosti, že tento recept navrhoval před ním již jiný velikán, vůdce komunistické revoluce Lenin: „Rozdrtíme buržoazii mezi mlýnskými kameny zdanění a inflace“. Zřejmě sledují oba stejný cíl.

Krugman argumentuje tím, že to Spojené státy již několikrát udělaly. V 70. letech se hodnota dolaru v důsledku inflace snížila na polovinu. Přestože si lidé stěžovali na inflaci, nikdo tak moc neprotestoval proti tomu, že se tak státní dluh zmenšil v roce 1980 na polovinu. Podle něj to byla právě inflace, která umožnila Spojeným států dramaticky snížit státní dluh po druhé světové válce, který činil 122% HDP v roce 1946 až na 33% v roce 1981. Ostatní ekonomové s těmito vývody tak dalece nesouhlasí. Za hlavní příčinu toho, že se snížil státní dluh v poměru k HDP vidí především hospodářský růst. Je třeba připomenout, že nejvyšší daňová sazba po válce činila 90%. Jejím snížením na 75% okamžitě poskočil růst HDP o 10%. Takže „blahodárný efekt“ zdaňování a inflace je přinejmenším sporný. Jak nastartovat hospodářský růst? Krugmanův recept je další stimulační balík. Podle něj Obamův balík ve výši 787 mld. dolarů je příliš málo na to, co hospodářství potřebuje. A tak kromě inflace navrhuje další a další stimulační balíky, na které vláda sežene peníze jak jinak než dalším zadlužováním. Jeho recept na současné potíže je tedy: 1. Utraťme na stimulaci spoustu peněz, které nemáme. 2. Na tyto balíky si vypůjčeme další a další peníze. 3. Pomocí inflace znehodnoťme ten dluh a tím věřitelům zaplatíme podstatně méně.

Krugman navrhuje zvyšovat dluh až kam to bude možné a pak jej nesplácet, nýbrž znehodnotit, tedy okrást věřitele. Jestliže USA zbankrotují v důsledku špatné fiskální politiky, pak to lze přirovnat k tomu, když někdo není schopen splácet svoji hypotéku. Ale nahromadit dluh proto, aby nebyl splacen, je prostě podvod. A takový podvod by připravil o úspory občany Spojených států i ostatních zemí, kteří mají své úspory v americké měně. Co by to udělalo s životní úrovní lidí, si lze hravě domyslet.

Směrodatné nejsou názory jednoho ekonoma, byť nositele Nobelovy ceny. Spíš se člověk zamyslí nad tím, komu jsou Nobelovy ceny udělovány. Problémem je, že takto uvažuje celá škola ekonomů. Bohužel v médiích převažují úvahy ekonomů a politiků nad tím, na koho ztráty přenést, než jak se s problémem vypořádat, seriózně postavit hospodářství opět na nohy a nesnažit se někoho okrást. V podobném duchu se nesou i hraběcí rady jak vybřednout z dluhů v eurozóně – prostě je přenést na daňového poplatníka.


Aleš Šatánek



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama