TOP 09

Víc, než si myslíte
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2018 21:59:00

Rada je pouze poradním orgánem, o dotacích rozhoduje vláda

Rada je pouze poradním orgánem, o dotacích rozhoduje vláda

Evropský parlament minulý čtvrtek 434 hlasy přijal rezoluci, v níž vyzval Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadují mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert.

 Společnosti, které jsou součástí skupiny Agrofert, čerpají z evropských fondů desítky miliónů eur ročně. Zatímco v roce 2013 se jednalo o 42 milionů eur, v roce 2017 už to bylo 82 milionů eur. Dokument upozorňuje také na to, že Andrej Babiš v první polovině letošního roku z Agrofertu skrze svěřenský fond inkasoval 3,5 milionu eur.

"Vláda sice schválila, že premiér nebude muset předsedat Radě pro evropské strukturální a investiční fondy, ale to na jeho střetu zájmů nic nemění. Rada je totiž pouze poradním orgánem vlády, takže vláda je ta, kdo má v dotacích poslední slovo. Pokud se ale jedná o první z řady kroků, je to dobrý start," uvedl Jiří Pospíšil, předseda TOP 09 a europoslanec, k výsledku jednání vlády, která rozhodla, že se premiér Andrej Babiš nebude účastnit jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy.

Na probíhající schůzi sněmovny budou poslanci projednávat ve třetím čtení státní rozpočet na rok 2019. Poslanci TOP 09 připravili 13 pozměňovacích návrhů ve prospěch např. školství, vědy a výzkumu a obrany a navrhují vzít prostředky ze zbytečných slev na jízdném a z rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky z výdajů na zahraniční cesty.

„Dlouhodobě říkáme, že rozpočet, tak jak je předložený, je pro nás nepřijatelný a nemůžeme ho podpořit. Navrhli jsme alternativu, která by realizovala odpovědnější rozpočtovou politiku, kterou bychom podpořit dokázali. Vzhledem k tomu, že vláda trvá na své neodpovědné a plýtvavé variantě a nepočítá s riziky zhoršení ekonomické situace, budeme hlasovat proti přijetí rozpočtu,“ řekl Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama