ThDr. Kateřina Klasnová

Praha 1 a střední Čechy
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2013 11:17:31

Zdravotně postižení jsou o krok blíž k nápravě stavu zaviněného Drábkem

Zdravotně postižení jsou o krok blíž k nápravě stavu zaviněného Drábkem

Kateřina Klasnová dnes v doprovodu Zdeny Cupkové ze Sdružení zdravotně postižených znovu navštívila náměstka ministerstva práce a sociálních věcí Petra Šimerku.

"Zajímalo nás, co se děje s navazující vyhláškou k novele zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, protože při našem posledním jednání jsme byly ujištěny, že bude hotova do konce září," uvedla exposlankyně VV. Tato vyhláška je přitom důležitá pro přesná kritéria přiznávání průkazů a výhod zdravotně postiženým (TP, ZTP a ZTP/P). Podle zástupců ministerstva je vyhláška připravená a v pondělí půjde do meziresortního připomínkového řízení.

Přesná kritéria přiznávání průkazů a výhod nejsou navržena přímo v zákoně o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, ale má je určovat ministerská vyhláška. Její znění je pro držitele zejména průkazů ZTP a ZTP/P klíčové. "Obávám se, aby v konečném důsledku nebylo přiznávání průkazů stejně přísné či ještě přísnější než dnes a o průkazy tak nepřicházeli další těžce zdravotně postižení lidé," varovala Zdena Cupková už při jednání s náměstkem ministerstva práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou na konci srpna.

Dnes byly Kateřina Klasnová i Zdena Cupková ujištěny, že vyhláška je připravena, tento týden ji má schvalovat vedení ministerstva. "A v pondělí pak její znění pošleme do klasického, patnáctidenního meziresortního připomínkového řízení," sdělila ředitelka legislativního odboru Naděžda Břeská. "Základem by měl být návrat k vyhlášce 182/1991 Sb., jež navazovala na dřívější zákon o sociálním zabezpečení a platila až do dnů, kdy ji zrušil Drábek. Nové znění však doplňuje některá specifika například u autistů," přiblížila Klasnová.

Znění zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, jež napravilo kroky exministra Jaromíra Drábka a například oddělilo přiznávání průkazů od zákona o sociálních službách, již mezitím v září schválila i horní komora parlamentu. "Jinými slovy, přiznání průkazu TP, ZTP a ZTP/P už opět není vázáno na poskytnutí příspěvku na péči," vysvětlila Klasnová, která právě za tuto úpravu legislativy bojovala ve sněmovně.

Výši příspěvku na péči a způsoby hodnocení stupně potřebnosti však dnes řešily Klasnová s Cupkovou také. "Bylo by ideální vrátit se k předchozímu hodnocení podle 36 kritérií. Dnes je kritérií deset a jsou naprosto zkreslující," připomněla Klasnová. Náměstek Šimerka přislíbil, že se věcí bude zabývat, a požádal Zdenu Cupkovou, aby za Sdružení zdravotně postižených zaslala na ministerstvo oficiální podnět k této problematice s návrhy řešení.

Na tomtéž se domluvili i v případě průkazů ZTP a ZTP/P, jimž končí platnost nejpozději v prosinci 2015 - i přesto, že některé byly vydány jako doživotní. "Bohužel, stávající právní úprava vůbec průkazku na dobu neurčitou nezná," podotkla Klasnová. "Na změnu legislativy máme ale ještě dva roky. Byla bych ráda, kdyby staří lidé s nevratným zdravotním postižením nemuseli znovu absolvovat celé posuzovací kolečko. Je to pro ně zbytečná zátěž," uvedla Cupková. Poukázala i na administrativní a ekonomickou náročnost výměny doživotních průkazek. "Samozřejmě, je třeba diskutovat o věkové hranici i typu postižení, ale je jasné, že třeba pětašedesátiletému člověku s Bechtěrevovou nemocí se už zdravotní stav nezlepší. Je tedy zbytečné jeho nárok na průkaz zdravotně postiženého opětovně posuzovat," dodala Cupková. Podněty k vyřešení obou problémů hodlá zaslat ministrovi, vzešlému z předčasných voleb.

"Do té doby, přesněji na konci října, se však ještě potkáme s ministrem Františkem Koníčkem a věřím, že například ve věci vyhlášky k zákonu o sociálních službách už v té době bude zcela jasno," řekla Klasnová s tím, že s ministrem Koníčkem bude řešit i jiné věci, například vyrovnání státu s Českou spořitelnou po zastavení projektu sKaret.

Klasnová se nápravě postavení osob s těžkým zdravotním postižením věnuje dlouhodobě, v březnu uspořádala na toto téma hojně navštívený seminář v poslanecké sněmovně, koncem srpna donesla do senátu petici proti nespravedlivému zrušení příspěvku invalidům s více než dvaceti tisíci podpisy. "Za klíčové považuji, že jsem vyjednala projednání novely zákona o sociálních službách ještě před rozpuštěním poslanecké sněmovny," dodala Klasnová.

Vinou exministra Jaromíra Drábka (TOP 09) se od 1. 1. 2012 dramaticky zhoršila situace osob s těžkým zdravotním postižením. Změna legislativy vedla k odebírání průkazů ZTP a ZTP/P a výhod s nimi spojených, přestože tyto výhody mnohdy ani neměly vliv na ekonomiku státu - šlo o úlevy typu vyhrazené parkovací stání či zvýhodněné jízdné v MHD. Průkazy byly nejprve odebírány dětem a mladistvým, protože ti chodí na lékařské kontroly nejčastěji. U všech průkazek však podle Drábkovy legislativy končí platnost nejpozději v roce 2015, do té doby by měli všichni držitelé ZTP a ZTP/P absolvovat nové posudkové řízení. O zvýhodnění podle nového způsobu posuzování už přišli například lidé s dětskou mozkovou obrnou, s amputovanými končetinami, po onkologické léčbě, s roztroušenou sklerózou či těžkým mentálním postižením.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama