Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.09.2019 7:35:00

Blíží se negativní radikální změna ve vyplácení rodičovské

Blíží se negativní radikální změna ve vyplácení rodičovské

Komentář na facebookovém profilu k plánované změně výpočtu rodičovského příspěvku podle výše příjmů

 Bude se odvíjet od výše příjmu, plánuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), což by znamenalo, že méně vydělávající rodiny budou mít od státu menší finanční podporu na péči o děti než rodiny, jejichž příjem je vyšší – zatímco dnes je systém solidární. Zaroveň ale podle všeho zůstává podpora nepřizpůsobivým. Tady vidíme v praxi sociální politiku vlády hnutí ANO, ČSSD a KSČM. Tato změna je pro SPD nepřijatelná a jenom potvrzuje, že tato vláda - přes halasné proklamace – ve skutečnosti zájmy pracujících občanů a rodin s nižšími příjmy vůbec nehájí. Naopak. Na problém upozornila poslankyně SPD Lucie Šafránková a dále uvádí:

Jelikož sociální politika nepatří mezi tzv. společné evropské (unijní) politiky, které umožňují vydávání vůči členským státům právně závazných direktiv, zvolili nedávno orgány EU taktiku, kterým jim de facto i toto umožní. Konkrétně se jedná o případ nové evropské Směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem, která byla „protlačena“ skrze agendu antidiskriminace a rovných příležitostí, kde je, bohužel, vydávání právně závazných norem komunitárního práva možné. Tato směrnice mj. požaduje, aby si členské země ujasnily, jak chápou státní (finanční) podporu pro rodiče. Má jít o dávku na dítě, či náhradu příjmu?

V České republice jde nyní o dvě dávky státní sociální podpory:

Podporu v mateřství, která se odvíjí od předchozího výdělků a na základě odváděného nemocenského pojistného – a rodičovský příspěvek (související s tzv. rodičovskou dovolenou), kdy jde o univerzální dávku stejnou pro všechny rodiče bez rozdílu.

Zmíněná evropská směrnice tuto naší koncepci zcela rozbíjí. Podle ní by např. rodiče měli mít možnost nečerpat rodičovskou dovolenou celou naráz, ale i po částech.

A navíc – dva měsíce rodičovské by měly být nepřenosné – tak, aby se matka a otec v péči o potomka povinně vystřídali. Jestliže by toto např. pracující (a dobře vydělávající) otec odmítl, tyto dva měsíce rodičovské propadnou.

Podle náměstka pro legislativu MPSV Petra Hůrky bude muset ČR povahu našeho rodičovského příspěvku zásadně změnit, protože „EU vyžaduje, aby to byla sekundární dávka k peněžité pomoci v mateřství a aby byla fixována na kompenzaci ztráty výdělečné činnosti.“ Česká republika musí směrnici uplatnit nejpozději do začátku srpna 2022.

Toto my v SPD zcela odmítáme a budeme se tomu bránit všemi relevantními způsoby a nástroji. Sociální politika je, a to i dle tzv. Lisabonské smlouvy, zcela v gesci členských států a my nehodláme přistoupit na účelové obcházení těchto pravidel prostřednictvím jejich ohýbání a zneužívání. Otázka podpory v mateřství a rodičovství je jednoznačně předmětem sociální politiky – a ničeho jiného!

Ministryně Maláčová už ale prohlašuje, že se na aplikaci směrnice do českého právního řádu pilně připravuje, když říká: „Preferuji řešení, aby se rodičovská odvíjela od předchozího příjmu jako současná mateřská. Včetně redukčních hranic. Čím nižší příjem, tím je systém solidárnější,“ řekla Lidovým novinám.

Rodičovský příspěvek dle požadavků EU má být vázán na výpadek ve výdělečné činnosti, nahrazovat ztrátu v příjmech. Z toho je prý evidentní, že tak jak tato dávka v ČR funguje nyní, zůstat nemůže. Tato dávka by této nově mohla, dle Maláčové, vycházet, podobně jako u tzv. mateřské dovolené, z výše výdělku. A lidé by na ni navíc odváděli pojistné.

Toto pojetí je pro nás z principu naprosto nepřijatelné. Současné obsahové (nikoliv finanční) nastavení tzv. prorodinných dávek a podpor považujeme za solidní – s tím, že musí být, v zájmu zvýšení porodnosti a demografického vývoje, výrazně finančně vyšší. A že mají být cíleny primárně (bez ohledu na sociální status rodičů, který se navíc může mnohdy prakticky ze dne na den změnit) na děti.

Aplikace směrnice EU, o které je zde řeč, by toto rozmetala a vedla by ve finále jen k dalšímu poklesu porodnosti v ČR. Tady v praxi vidíme politiku Bruselu v kombinaci se servilní probruselskou českou vládou. Ale hlavně je pro nás v SPD nepřijatelné, aby o podobě naší sociální a rodinné politiky rozhodovaly orgány EU. Budeme proti tomu silně bojovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama