Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.12.2023 12:14:00

Základní kámen budoucího „evropského státu digitálního dohledu“

Základní kámen budoucího „evropského státu digitálního dohledu“

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitální identitě a digitální peněžence.

 Evropská unie prosazuje další totalitní šílenost pro špehování občanů. Brusel chystá jednotnou digitální identitu i peněženku. Unijní Velký bratr musí mít všechny občany jednotlivých států pěkně pod kontrolou a chce si uzurpovat další pravomoc národních států.

Jak informovalo Echo24, v Evropské unii se totiž rodí takzvaná evropská identita (eID), která by měla řešit přihlašování se na úřady, nahradit doklady těmi digitálními nebo využívat jednotnou evropskou digitální peněženku. Před několika dny se na základech shodli zástupci předsednictví Rady a Evropského parlamentu, který má o návrhu hlasovat v prosinci.

Kvůli tomu existují obavy o bezpečí osobních dat nebo ztrátu soukromí. Jednak odmítáme, aby se údaje o občanech jednotlivých států centralizovali prostřednictvím Evropské unie, jednak máme výhrady k jejich digitalizaci, protože mohou být ohroženy citlivé údaje občanů. Digitalizace a zjednodušení agendy je podle nás jen záminka pro větší špehování občanů a větší kontrolu nad nimi.

Podle nového nařízení mají členské státy nabízet občanům a podnikům digitální peněženky, které budou schopny propojit jejich národní digitální identitu s důkazem o dalších osobních dokumentech, jako je řidičský průkaz, diplomy, bankovní účet a podobně. Identita by měla fungovat v celé EU. Podle IT poradkyně KPMG Ivy Vondrové je možnost využívat evropskou digitální peněženku napříč EU stanovena na rok 2024, od tohoto roku tak česká vláda bude muset umožnit svým občanům a firmám tuto službu využívat.

Kritici považují eID za základní kámen budoucího „evropského státu digitálního dohledu“, tedy metody, jak sledovat každý krok člověka. Nedávno celkem 504 odborníků na ochranu soukromí a kybernetickou bezpečnost z 39 zemí podepsalo společný dopis, v němž varovali před nevýhodami chystané legislativy, protože „řádně nerespektuje právo občanů na soukromí a bezpečnost online komunikace“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama