Zdeněk Ryšavý

Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2010 13:20:49

Opravdu končí svoboda jednotlivce tam, kde začíná omezovat svobodu druhého?

Opravdu končí svoboda jednotlivce tam, kde začíná omezovat svobodu druhého?

Minulý týden nepodpořila vláda návrh Moravskoslezského kraje na novelu zákona o ovzduší, jejím cílem bylo umožnit obcím kontrolovat domácí topeniště a pokutovat porušování zákona – především spalování odpadů.

Že jde o vážný problém, víme i my na Vysočině. Výsledky studie vlivu jihlavské průmyslové zóny na znečištění ovzduší jasně říkají, že největším „hříšníkem“ už nejsou průmyslové podniky, ale především doprava a malé zdroje znečištění, česky řešeno domovní kotle.

Iniciativě Moravskoslezského kraje se tedy není co divit, lidé se tam v minulých dnech opět dusili pod příkrovem smogu. Ovšem podle pana premiéra Fischera by taková úprava zákona znamenala nepřijatelný zásah do soukromí. Navíc vláda tvrdí, že obce mají možnost kontrolovat, čím lidé topí, měřením tmavosti kouře. Ano, opravdu je v zákoně takový způsob popsaný, z vlastní zkušenosti staré několik let však musím říct, že je v praxi naprosto k ničemu.

Vzkazuje nám tedy vláda, že budeme pod hesly soukromí a lidských práv chránit ty jedince, kteří porušují zákony, aby tak mohli činit i nadále? A že práva těch, kteří musí dýchat takto znečištěný vzduch, plný jedovatých látek, nás nezajímají? Že prostě kašleme na jejich právo žít v čistém životním prostředí, že kašleme na jejich zdraví?

Asi ano, nejde totiž o jediný případ, kdy jsou práva porušovatelů práva stavěna nad práva poškozovaných. Podívejme se třeba na nájemníky v obecních bytech, kteří neplatí nájemné (a většinou se zdaleka nejedná o sociální případy), takže obcím chybí prostředky na údržbu domů a musí je hradit ze svých rozpočtů, tedy z peněz nás všech. Pokud obec jména těchto občanů, kteří nedodržují nájemní smlouvu, zveřejní v místním zpravodaji – protože veřejné mínění je velmi účinný prostředek k nápravě – tak dostane od ÚOOÚ pokutu a ještě se musí neplatičům omluvit. Opravdu velmi výchovné! A podobných příkladů by se našla spousta.

Nedivme se potom „blbé náladě“ v zemi, kde jsou chráněni lumpové a lumpíci před slušnými občany. A nedivme se také, že mnozí hledají vlastní cestu, jak se domoci svých práv. Ti silnější, třeba velké společnosti jako ČEZ, berou spravedlnost do vlastních rukou a vytváří si speciální komanda, pacifikující dlužníky. Ti slabší – normální lidé, naši sousedé – se ohlížejí po někom, kdo by se jich zastal … a mohou ho najít třeba u černě oděných chlapců, slibujících vládu silné ruky, která zajistí zákon a pořádek …

Tak si říkám, abychom někdy po budoucích volbách nevzpomínali se slzou v oku na dobu, kdy nám vadilo omezení soukromí takovou drobností, jako je kontrola kotlů!

 


 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama