Zdeněk Ryšavý

Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2010 23:03:26

Zelenou perlu jsem nezískal, dobrý pocit ano

Zelenou perlu jsem nezískal, dobrý pocit ano

Tak jsem se málem stal slavným. Při brouzdání po internetu jsem zjistil, že jsem byl nominovaný do ankety o antiekologický výrok Zelená perla. Nakonec jsem se ale nedostal do finálové šestnáctky a tak se sláva nekonala …

Asi se ptáte, co jsem to řekl tak hrozného. Abych pravdu řekl, věřím, že například mé postoje vůči některým obnovitelným zdrojům energie mohou pravověrným zeleným způsobovat kopřivku, ale výběr nominovaného výroku mě docela překvapil. Konečně posuďte sami: „Podobně stojí za zamyšlení, zda je rozumné spalovat v kotelnách biomasu a na druhé straně třídit biologicky rozložitelné složky odpadu, kompostovat je a potom vracet do půdy. Nebylo by ekonomičtější i ekologičtější vyrábět energii a teplo spalováním odpadu a biomasu použít jako zelené hnojivo?“

Připadá vám nějak příliš antiekologické? Mně tedy ne, koneckonců se ani nejedná o nějaké rezolutní tvrzení, pouze pokládám legitimní otázku, čtenářům k zamyšlení.

Na první pohled sice vypadá velmi hezky snaha o třídění bioodpadu a jeho kompostování a na druhé straně podpora kotelen na biomasu, která je „čistším“ palivem než uhlí. Zkusme si ale spočítat náklady na pořízení kontejnerů na bioodpad, jejich svoz, konečnou výrobu kompostu a k tomu připočtěme problémy s využitím kompostu, který obtížně získává certifikaci hnojiva a zemědělci o něj nemají zájem. Vedle toho postavme náklady na pěstování energetických plodin, sklizeň a dopravu do kotelny. Jsou také nemalé a navíc samozřejmě zatěžují životní prostředí.

Kdybychom bioodpad z domácností ponechali ve směsném komunálním odpadu a ten energeticky využili, ušetřili bychom nejen za kontejnery a samostatný svoz, ale hlavně cca 2,5 milionu tun hnědého uhlí (ano, právě tolik činí ekvivalent k množství odpadu, které každoročně ukládáme na skládky) nebo srovnatelné množství biomasy. Tu by mohli zemědělci zaorat jako zelené hnojení, opět s mnohem menšími náklady a bez dopravních přesunů.

Samozřejmě takové řešení nelze aplikovat na všechny druhy biomasy ani na veškerý biologicky rozložitelný odpad, určitě ale na podstatnou část. Chce to jen jedno – používat zdravý „selský rozum“ a nebrat všechna zelená tvrzení jako nezpochybnitelná dogmata. Jenže to je možná z pohledu některých ekologických organizací ten největší prohřešek a proto jsem dostal onu nominaci na Zelenou perlu. V takovém případě to ovšem beru pozitivně a Dětem Země děkuji. Potvrdili mi, že jdu správnou cestou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama