Zdeněk Ryšavý

Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2010 15:19:22

Ženy v politice? Ano, ale řešme problém od základů!

Ženy v politice? Ano, ale řešme problém od základů!

V české politice působí málo žen. Na tomto konstatování se asi shodne většina občanů i politiků. Horší už je to s návrhy, jak tento stav změnit.

Osobně nejsem velkým příznivcem pozitivní diskriminace a kvót, protože samozřejmě deformují volnou soutěž stran a kandidátů. Přesto si dokážu představit takové legislativní kroky, které formou úprav volebních zákonů spojených s dalšími opatřeními – a ta další opatření zdůrazňuji –  pomohou většímu počtu žen při vstupu na politickou scénu. Vládní novela zákona o volbách do parlamentu České republiky však takovým krokem rozhodně není. Svádí nás do slepé uličky, na jejímž konci bude pouze několik nových nezkušených političek v parlamentních lavicích bez odpovídajícího zastoupení žen v celé struktuře samosprávných orgánů České republiky.

Podstatou vládního návrhu je povinnost kandidujících subjektů pro volby do Poslanecké sněmovny, krajských zastupitelstev a Zastupitelstva hlavního města Prahy předložit kandidátní listinu, na které je zastoupený minimálně 30 % podíl jak žen, tak mužů a dále musí být na prvním a druhém místě zastoupena obě pohlaví. Nemohu si pomoci, ale tak nějak typicky česky na to jdeme z opačného konce. Politik by podle mého názoru měl, stejně jako každý pracovník v jakékoliv profesi, postupně odborně růst. To znamená začít v komunální politice, bude-li mít výsledky postoupit na krajskou úroveň a když bude i tam úspěšný, potom kandidovat do parlamentu.

Tak to funguje ve všech vyspělých demokratických zemích, v poslední době koneckonců už i u nás. Z vlastní dvacetileté zkušenosti člena ČSSD a znalosti poměrů v dalších stranách mohu potvrdit, že při sestavování kandidátek pro krajské volby se hledají především výrazné osobnosti komunální politiky, popř. lidé s přirozenou autoritou a zkušenostmi z veřejných a neziskových organizací. A tady je kámen úrazu – i když mezi obecními a městskými zastupiteli najdeme asi 25% žen, podstatně méně už je starostek, místostarostek nebo radních, podobná situace je samozřejmě i v neziskovém sektoru. Logicky se potom v silné konkurenci starostů-mužů prosadí na kandidátní listiny jen několik málo žen. Důvod je zřejmý – časová náročnost funkcí, zvláště neuvolněných, a jejich skloubení se zaměstnáním a rodinným životem.

Přestože se i čeští muži postupně zapojují do výchovy dětí nebo domácích prací, hlavní tíha péče o rodinu stále leží na ženách. Nikoho proto nepřekvapí, že ve chvíli, kdy je potřeba se rozhodnout o prioritách, dostane většinou přednost rodina a v politice zůstávají převážně ženy svobodné, bezdětné nebo s dětmi již dospělými. Jenže v zastupitelstvech by měl být slyšet především hlas žen-matek, protože právě ony denně řeší problémy se zaměstnavateli, vyplývající z nevhodné provozní doby školek, školních družin nebo zdravotnických zařízení, špatnou dopravní obslužnost, chybějící dětská hřiště, nedostatek volnočasových aktivit, riziko drog nebo šikany, nedostatečnou síť obchodů a služeb a spoustu dalších věcí, které mužům někdy vůbec nedochází.

Cílem úsilí o zvýšení zastoupení žen v politice tedy musí být nabídka stejných startovních podmínek všem ženám a to samotné kvóty nezajistí. Především jsou nutné změny v přístupu zaměstnavatelů k matkám a to všeobecně, aby měly možnost sladit péči o rodinu s kariérou. Sem patří např. daňové zvýhodnění zaměstnavatelů, kteří nabízejí zkrácenou nebo pružnou pracovní dobu, umožňují práci doma, zaměstnávají ženy na mateřské dovolené nebo provozují firemní jesle a školky. Speciálně pro komunální političky je potřeba legislativně lépe upravit uvolňování pro výkon veřejné funkce (to se ovšem týká i zastupitelů-mužů) a zavést speciální finanční náhrady. Ty by formou prokazatelných výdajů nebo paušálů (např. podle počtu dětí) umožnily ženám využít komerční služby na hlídání dětí nebo na domácí práce v době plnění zastupitelských povinností.

Vraťme se nyní od vytváření sociálních podmínek pro vstup žen do politiky zpátky ke změnám volebních zákonů. Z předchozích řádků čtenář určitě pochopil, že stejně jako u stavby domu je potřeba začít od základů, tedy od komunální politiky. To znamená, že by se měl nejdříve změnit zákon o volbách do zastupitelstvech měst a obcí a zakotvit v něm povinnost minimálně 40% podílu každého pohlaví na kandidátní listině zároveň s tím, že v každé trojici kandidátů bude alespoň jeden opačného pohlaví. O navržených číslech je samozřejmě možné diskutovat, za důležitý ale považuji i přístup samotných voličů. Vzhledem k tomu, že v komunálních volbách hrají velkou roli přeferenční hlasy a na kandidátce se často „přeskakuje“, doplnil bych povinnost pro voliče kroužkovat nejméně 30% žen v případě, že nedávají hlas celé volební straně. A když už by se takto výrazně zasahovalo do filozofie zákona, bylo by možná vhodné zvážit i přímou volbu starostů, která by přispěla k profilování výrazných osobností – všichni cítíme, jak nám v české politice chybí.

Za další čtyři roky, až budeme mít v komunální politice cca třetinové zastoupení žen, by mohla přijít na řadu v úvodu zmíněná novela zákona o volbách do parlamentu a také do krajských zastupitelstev, která do poslaneckých lavic přivede opravdu kvalitní osobnosti z řad úspěšných komunálních političek. Pokud však bude přijatá již nyní, bez všech navazujících podmínek, umožňujících ženám politickou dráhu, pak mám obavu, že vytvoříme jen nedůstojné kulisy genderové Potěmkinovy vesnice.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama