Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2019 16:57:00

Učme mladou generaci kritickému myšlení

Učme mladou generaci kritickému myšlení

Předseda Marek Výborný se v Bruselu zúčastnil summitu lídrů Evropské lidové strany.

 Před samotným summitem proběhla také schůzka s českou eurokomisařkou Věrou Jourovou a bývalým předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, jenž byl na listopadovém sjezdu zvolen do čela EPP.

S eurokomisařkou Jourovou diskutovali o novele volebního zákona a také o boji s dezinformacemi, který spadá právě do portfolia Jourové. „Jak všichni víme, hoaxů a fakenews je dnes plný internet. Bohužel jejich síla a přesvědčivost je mnohdy fatální. Je potřeba v této oblasti dělat maximální opatření. Podpořit vzdělávání a rozumné neziskové organizace, které se dezinformacemi zabývají. Je, myslím, jasné, že práce s informacemi je dnes alfou a omegou pro každého jedince, který se pohybuje ve světě on-line zpráv. Umět zhodnotit relevanci informací je klíčem. Učme mladou generaci kritickému myšlení,“ komentoval schůzku Marek Výborný.

Na setkání s Tuskem probíral Výborný především další směřování evropských lidovců, kteří v letošních volbách obhájili pozici nejsilnější frakce v Evropském parlamentu. Čerstvě zvolený předseda Evropské lidové strany upozornil, že je důležité zachovat kurz strany, aby nedošlo k odchýlení od jejích hodnot, jako se tomu stalo například v Polsku, kde politika Kaczynského nabrala levicový směr. Důležitá je podle Tuska také transparentnost a otevřenost EPP. V rozhovoru se dostalo i na střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Předseda EPP mimo jiné vyzdvihl aktivitu české občanské společnosti a zajímal se o možný dopad demonstrací, které u nás probíhají.

Samotný summit se pak věnoval klíčovým tématům prosincové Evropské rady, kterými byly dlouhodobý rozpočet EU, nový evropský zelený balíček tzv. „green deal“ a také nekonečný příběh v podobě brexitu. „Ochrana stvoření je pro nás klíčovým tématem, proto se KDU-ČSL k vizi uhlíkové neutrality přihlásila usnesením na Celostátní konferenci. Zároveň jsem přítomné premiéry a prezidenty vyzval, aby byli během večerní Evropské rady vstřícní k postoji ČR s ohledem na akceptaci jádra jako možného zdroje nefosilní čisté energie, který je klíčový pro energetický mix a naši energetickou soběstačnost,“ shrnul výstupy z jednání Výborný.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama