Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.12.2019 7:37:00

Krize hodnot dorazila i k našim sousedům

Krize hodnot dorazila i k našim sousedům

Komentář na facebookovém profilu k průzkumu veřejného mínění v Německu.

Zmatek v německých hlavách: britská agentura pro výzkum veřejného mínění YouGov provedla na vzorku 2 000 Němců průzkum, koho považují za největšího nepřítele své země. K výběru jim byl předhozen Trump, Kim Čong-un, Si Tin-Pching, Chameneí a Putin. S 41% jasně "vyhrál" Trump. S velkým odstupem následoval severokorejský vrah Kim (17%), ruský Putin a íránský Chameneí s cca 8% a nejmenší nebezpečí hrozí Německu podle jeho obyvatel od čínského Si Tin-Pchinga (7%)(asi je to tím, že Němci nejsou Ujgury, a nebo nežijí v Hong Kongu.

Dotyčný výzkum je jedním z řady signálů, že krize hodnot dorazila i k našim sousedům. Můžu mít tisíce výhrad k Trumpově stylu vládnutí, ale na rozdíl od zbytku dalších jmenovaných, nemá na rukou krev svých oponentů a plné kriminály "neposlušných". Pořadí skutečných ohrožovatelů Německa by mělo být přesně opačné s některými korekcemi. Možná Němce dovedl k averzi Trumpův styl vystupování na veřejnosti. Jenže, všichni se musí smířit s faktem, že v čele USA už, poprvé po dlouhé době, není představitel bílých bot (ti, co běhají po tenisových kurtech a golfových hřištích), ale obchodník. Dokonce obchodník, který nasazoval vlastní krk, nakládal s penězi z dědictví a svými a .. Málem zbankrotoval. Po éře bílých límečků (já mám raději obrat bílých bot, protože i Obama si rád rozepnul košili a už se valil vodopád líbivých vět) člověk, který za svoje rozhodnutí v byznysu nesl sám na sobě důsledky svých rozhodnutí. A jak se zdá, lidé poslední dobou dávají přednost lidem se šrámy, nikoli "dokonalým" přízrakům, které používají vybraný slovník, chodí, jak se říká, voháknutí a umějí kontrolovat každý svůj pohyb, ovšem výhradně kvůli médiím.

Ale zpátky k Němcům. Nedělám si iluze, že německá společnost je prolezlá etikou a hodnotami skrz naskrz. Spíš se u sousedů bojí Trumpových slov ze kterých čiší nejistota, že Němci mohou o něco přijít. Lidé se více obávají, o co mohou přijít, než co mohou získat. To je tisíckrát empiricky ověřená pravda. A Trump do Evropy posílá pro ně zneklidňující vzkazy. Jednou cla na auta, jindy zase požadavek na dodržování 2% výdajů na obranu členských zemí NATO. Jenže kdekoli kdokoliv vyměnil svobodu za byznys, nikdy dobře nedopadl. A průzkum u sousedů naznačuje, že Němci takhle přestávají přemýšlet. Putin je 8% nepřítel (proto ať žije Nord Stream) a Si je 7% nepřítelem (jen je pusťte do strategických firem a uvidíte).

Pokud byste hledali českou analogii k výše uvedenému textu, tak to prosím nedělejte. Babiš je karikaturou Trumpa, která navzdory velkohubým prohlášením, nemá žádné hmatatelné ekonomické výsledky, protože jako typický levičák zvyšuje počet regulací a o tom, který už pro úbytek sil víceméně polehává v Lánech, ani nemluvě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama