PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2020 14:25:02

Potřebujeme poctivou práci, nikoliv snění s kouzelnou hůlkou

Potřebujeme poctivou práci, nikoliv snění s kouzelnou hůlkou

Komentář předsedy Pirátů Ivana Bartoše k novoročnímu projevu premiéra

Poslechl jsem si znovu projev pana premiéra u příležitosti Nového roku. Jak rád bych slyšel konkrétní vize, strategii a logiku, se kterou by měl kompetentní politik přistupovat k výzvám, které nám společenské, ale i výrobní a environmentální změny v budoucnost přinesou. Namísto toho jsem opět slyšel standardní prázdná slova. Máme se skvěle, vy jste skvělí, my (vláda) jsme  samozřejmě také skvělí. Realita běžného života však leží jinde než v HDP a mezinárodním rankingu, pane premiére.

Dvě pětiny občanů České republiky se nacházejí v tíživé socioekonomické situaci. Indexy, kterými se premiér rád chlubí, realitu života těchto občanů nepopisují. V exekuční pasti je téměř milion lidi, dostupnost bydlení je jedna z nejhorších v Evropě a kriticky se týká 150 tisíc lidí. Tyto problémy vyžadují konstruktivní legislativní řešení. To dosud Babišova vláda nenabídla. A nepřijde ani mávnutím kouzelné hůlky, ani propracovaným PR.

Současná vláda žije na dluh, neinvestuje, rozpouští rezervy a sní s hlavou v oblacích. Na papíře vymyslela gargantuovský investiční plán bez opory v realitě a s projekty, o kterých dotčení ani netuší, že je potřebují. Aby si Babišova vláda finančně přilepšila, rozhodla se zadržet podnikatelům vratky DPH, čímž si v roce 2020 reálně vypůjčí 14 miliard korun. Vláda chce také prodat zásoby drahých kovů za 2 miliardy v průběhu dalších dvou let a jednorázově zdanit rezervy pojišťovnám, kterými ručí za možnost vyplácet pojištěncům náhrady.

To vše se děje v době ekonomické prosperity a růstu. Za současného zvyšování daní. A namísto investic, kam neputuje ani desetina rozpočtu, si kupuje svými nesystémovými opatřeními voliče. Skutečně potřební ale mají smůlu – invalidé na slevy na jízdné nedosáhnou.

Náklady na provoz státu i počet úředníků trvale rostou a Češi ze svých odměn za práci odvádějí jednu z nejvyšších daní. V součtu dokonce více, než co odvedou firmy.

Namísto neustálého PR a řešení vlastních problémů by měl premiér začít řídit vládu a strategicky a zodpovědně plánovat a poslouchat odborníky a ekonomy, třeby ty z Národní rozpočtové rady. Ani Sněmovna, ani poslanecký klub ANO nejsou firma. Politika vyžaduje schopnost dohody, kompromisu, vzájemného respektu. Premiér Babiš spoléhá na zázraky, kouzla a hůlky z moderní pohádky o dobrém, nikoliv zlém kouzelníkovi. A také na agresivní PR. Jednoho dne rezervy dojdou a vláda bude muset čelit realitě.

Pane premiére, pojďme se zaměřit na opravdu důležité věci, pojďte řešit novelu exekučního řádu, pojďme lidem zajistit dostupné bydlení, zlepšit situaci ve školství, ulevit podnikatelům, výrazně více zatlačit na digitalizaci státu, tak abychom se vyrovnali vyspělým státům a mysleme prosím na životní prostředí okolo nás. To je mé novoroční přání!

Ivan Bartoš

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama