Strana soukromníků České republiky

  • Soukromníci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.01.2020 10:35:00

Mistrovská zkouška se nesmí zvrhnout v inkasní nástroj, generující bezcenné doku

Mistrovská zkouška se nesmí zvrhnout v inkasní nástroj, generující bezcenné doku

Snahu o rozvoj řemesel a řešení nezájmu mladé generace o tyto obory, který je příčinou nedostatku řemeslníků na trhu práce, Soukromníci vnímají jako politická strana, zastupující živnostníky a malé i střední podnikatele, velmi pozitivně.

 Materiál předložený Ministerstvem průmyslu a obchodu o mistrovské zkoušce však postrádá klíčové provázání s odborným školstvím. Soukromníci proto podali 10. 1. 2020 zásadní připomínku, kterou vyzývají dotčené ministerstvo k jednání nad konkrétním návrhem.

Mistrovská zkouška je jedinečnou příležitostí k předání zkušeností, vzbuzení zájmu mladé generace a k průběžnému vzdělávání pracovníků ve školství. Soukromníci navrhují, aby účast střední odborné školy připravující žáky pro příslušné povolání byla také v případě jejich vlastní iniciativy nedílnou součástí mistrovské zkoušky, tento nový prvek byl zohledněn v rámci výuky a bylo s ním dále pracováno v rámci resortu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Absence pevného provázání se školstvím, poměrně jednoduchý vznik autorizovaného profesního společenstva a předpokládaná cena za mistrovskou zkoušku budí obavy, že se prospěšný záměr časem zvrhne v pouhý inkasní nástroj, produkující profesně bezcenné dokumenty.

Problematiku komunikoval již v roce 2018 senátor za Soukromníky Ivo Valenta s ministrem Robertem Plagou v tom smyslu, že se mistrovská zkouška vnoří do zákona č. 179/2006 Sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, a stane se tak součástí vzdělávací soustavy. Soukromníci tedy chtějí pokračovat v jednání i v rámci Ministerstva průmyslu a obchodu a skvělou myšlenku přetvořit do kvalitní a skutečně prospěšné normy.

Petr Bajer
předseda strany

Jan Baránek
člen předsednictva

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama