ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2020 15:41:00

Ministerské paragrafy

Ministerské paragrafy

Komentář na facebookovém profil k zákonu o regulaci reklamy

 Často se mne ptáte, co vlastně ministerstvo zdravotnictví napsalo do návrhu zákona o regulaci reklamy, když se obávám doslova likvidačních dopadů na nejrůznější košty vína a slivovice. Odpověď je jednoduchá. Návrh zákona obsahuje v § 4, odst. 3 tuto větu: „Zakazuje se bezplatné dodávání vzorků alkoholických nápojů široké veřejnosti, mající za cíl jejich propagaci.“

Co by to znamenalo v praxi?

  • Žádný vinař by už nemohl zdarma dodat své víno na košt nebo výstavu vín. Vinaři tak totiž přece dělají za účelem propagace svého vína u široké veřejnosti.
  • V případě řady koštů zaplatíte vstupné na akci, ale pak už si žádné vzorky vína nekupujete. Takže takový košt je vlastně bezplatným dodáváním vína, majícím za cíl jeho propagaci.
  • Pořadatelé koštů by si tak zřejmě museli najímat právníka, aby případ od případu posoudil, jestli v jejich případě dochází k porušování zákona. Po EET a dalších regulacích by to byl další bič na spolky.
  • Vinař by vás např. během festivalu otevřených sklepů už nemohl pozvat k sobě do sklípku jen tak na skleničku vína zdarma, protože by tím porušil tento nesmyslný nový paragraf. 
  • Ilegální by se staly také další bezplatné degustace či ochutnávky, na které vás vinař pozve proto, aby se pochlubil svým vínem a vy si pak od něj koupili nějakou tu sedmičku.

Jestli si stejně jako já myslíte, že je třeba zabránit tomu, aby se něco takového objevilo v připravovaném zákoně o regulaci reklamy, budu rád, když se přidáte k naší petici, kterou můžete podepsat také online, a to ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama