ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2020 12:21:00

Konec anonymního šmírování majetkových poměrů

Konec anonymního šmírování majetkových poměrů

Komentář na facebookovémn profilu k zrušení části zákona o střetu zájmů

 Včerejší den je velkým vítězstvím všech komunálních politiků. Éra jejich pomyslného „svlékání donaha“ skončí s koncem letošního roku. Ústavní soud totiž právě dnes zrušil část zákona o střetu zájmů.

Reagoval tak na ústavní stížnost, kterou jsme v Senátu iniciovali. Údaje z Centrálního registru oznámení budou zpřístupněny jen na základě žádosti. Anonymní šmírování majetkových přiznání politiků již nebude možné, jelikož je soudem shledáno jako protiústavní.

Jsem rád, že se nám podařilo dosáhnout vítězství zdravého rozumu. Vždyť pokud chceme, aby se aktivní a schopní lidé zapojovali do dění v obcích a městech, nemůžeme jim házet klacky pod nohy a odrazovat je prostřednictvím špatně nastavených zákonů. Z nálezu Ústavního soudu je patrné, že část zákona o střetu zájmů byla koncipována opravdu nesmyslně.

Volně dostupné informace nejen, že odrazují občany od zapojení do správy obce, ale také mohou být velmi snadno zneužity například ke skandalizaci, vydírání či vyhrožování představitelům místních samospráv. Pokud má přece někdo skutečně relevantní důvod do registru nahlédnout, jistě pro něj nebude problém to udělat NEanonymně.

Současný způsob zpřístupňování údajů zkrátka dle Ústavního soudu není potřebný a navíc porušuje právo na soukromí. Zákonodárci tak nyní mají za úkol do konce letošního roku přijmout novou zákonnou úpravu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama