Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2020 5:35:00

Už můžeme plánovat i vzdálenější destinace, kde máme stovky Čechů

Už můžeme plánovat i vzdálenější destinace, kde máme stovky Čechů

Ministerstvo zahraničních věcí ČR již devět dní repatriuje Čechy prostřednictvím evakuačních letadel. K téměř 3500 zachráněným českým občanům se v následujících dnech přidá dalších více než 1000 Čechů.

 Desítky Čechů se během čtvrtka zároveň dostanou domů díky spolupráci se Slovenskem a Maďarskem. „V první fázi jsme pomohli Čechům a ostatním Evropanům, kteří se nacházeli v zemích, kde se velmi rychle zpřísňovala opatření proti šíření koronaviru. Nyní už můžeme plánovat i vzdálenější destinace, kde situace není tak kritická a kde dnes máme stovky Čechů,“ uvedl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Ještě ve čtvrtek, 26. března 2020, se domů dostalo 15 Čechů z Izraele, a to v maďarském evakuačním letadle. Zhruba 25 Čechů mělo v noci dorazit ve slovenském speciálu z USA. „Naše spolupráce s ostatními členskými státy EU na tom, abychom naše občany dostali domů, funguje skvěle. Využívat ji chceme i nadále, zvlášť u vzdálenějších destinací jako Nový Zéland,“ shrnul šéf české diplomacie.

Od neděle 29. března 2020 do úterý 31. března 2020 by letadla měla do ČR dopravit zatím největší počet repatriovaných osob. V neděli a v pondělí přiletí dvě letadla z Thajska, která přepraví 600 osob. V nedělním letu bude zároveň 8 tun zdravotnického materiálu z Malajsie v podobě ochranných rukavic a rychlotestů.

Koncem víkendu jsou naplánovány také lety do Kanady a USA. První ze dvou evakuačních letů s kapacitou téměř 200 míst vyzvedne v neděli Čechy v Kanadě a Dominikánské republice. Druhý let, jehož přesný termín se finalizuje, bude určen pro české občany v Chicagu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama