Michal Malý

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2020 1:27:12

Otevření škol ohrozí rizikové skupiny, nejen seniory

Otevření škol ohrozí rizikové skupiny, nejen seniory

Někteří odborníci stále živí diskusi o řízeném promoření. Mám obavu, že ta řízenost se zvrhne v neřízenou pandemii. Návrh, aby při otevření škol žáci dodržovali metrové rozestupy je sci-fi.

Rozestupy dva až tři metry mohou částečně fungovat v otevřeném prostoru, ale ne v uzavřených místnostech tříd a ostatních prostorách škol. Koronavirus totiž může v kapénkách vznášejících se ve vzduchu přežít tři hodiny, na některých typech povrchu může přežívat i dny. Jediné zakašlání může do vzduchu rozptýlit až 3000 „kapiček“ viru. Zároveň není jasné, jak dlouho může být nový koronavirus nebezpečný poté, co se zachytí na oblečení, nebo jiných površích, které nelze tak snadno očistit. Ukázala to nová americká studie. Před virem nás chrání pouze respirátor třídy FFP3, nižší třídy a roušky částečně chrání okolí, ale ne nás. Aby se člověk chránil, měl by si navíc poté, co se něčeho dotkne, velmi pečlivě umýt ruce. Pochopitelně kdokoli může namítnout, že děti a mládež virus neohrožuje, nejsou údajně známy případy úmrtí dětí, či mládeže, na coronavirus.

To je sice pravda, ale…..  Pokud se brzy otevřou školy, nelze zabránit šíření viru mezi dětmi a mládeží. Neohrozí je to, ale stanou se přenašeči. Mládež je „živelnější“ a potřebuje více pohybu. Navíc, každý žák či student přijde domů a je v kontaktu s rodiči. Ti většinou mají také rodiče (prarodiče těch mladých), ve věkové kategorii 50, spíše 60 a více let. To, že seniorovi nakoupím či přinesu potřebné, postavím to před dveře, zazvoním a odejdu, abych ho neohrozil, je spíše nereálné. Mnoho našich seniorů, zejména těch 80+, trpí nedostatkem přímé komunikace s blízkými. Někteří nejsou zcela soběstační, potřebují pomoci s hygienou, oblékáním, úklidem. Jenže, ono nejde pouze o seniory. A znovu opakuji, jediné, co chrání na cca 99%, je respirátor FFP3. Pro běžného člověka absolutně nedostupný.

Respirátory FFP3 nezbytně nutně a přednostně potřebují lékaři a personál nemocnic, všichni příslušníci složek, které dnes pomáhají, prodavači a prodavačky obchodů, které mají otevřeno. Pokud se otevřou školy a pokud se spustí „řízené“ promořování (vytvořené protilátky budou funkční maximálně 18 měsíců), jak ochráníme rizikové skupiny obyvatel? V této souvislosti si dovolím připomenout smrtnost i u dalších rizikových skupin, doplněnou pro přehlednost o počet lidí ve vztahu k počtu obyvatel ČR. To nejsou odhady, to jsou faktická čísla: V rámci ČR jde o 500 tisíc lidí s astmatem, (smrtnost 6,3% = 31.500), 900 tisíc diabetiků (smrtnost 7,3% = 65.700) 300 tisíc důchodců 80+ ( smrtnost 14,8% = 44.400) a 25% populace, která trpí na nemoci srdce (smrtnost 10,5% = 278.250))! V mediích vyšlo, že promoření by mělo cca 30 000 obětí. Obávám se, že by jich bylo mnohem více, možná několik set tisíc. Pak by hrozilo zhroucení zdravotnictví, k jakému dochází v Itálii, Španělsku a dalších zemích... Lékaři jsou v první linii a bez nich se neobejdeme...

Tato epidemiologická křivka ukazuje, že karanténní opatření v teorii nesníží absolutní počet nakažených, ale umožní je lépe rozložit v čase tak, aby se nezhroutilo zdravotnictví.

Země, kde vlády nechaly věci volný průběh a země, které se pokusily o tzv. řízené promoření, jsou důkazem, že tato cesta je chybná. Vím, že mnoha desítkám až stovkám tisíc živnostníků a malých firem (a nejen jim), bude zakrátko hrozit bankrot. Měli jsme na výběr mezi průběhem nákazy jako v Itálii, Španělsku a dalších zemích a ekonomickou krizí. Zvolili jsme hrozbu krize, proto není možné k nastupující krizi ještě přidat eskalaci pandemie. Vzdělávání se dá ještě nějakou dobu bez snížení jeho kvality organizovat nekontaktně, prostřednictví sítí, internetu. Mnoho profesí přešlo na home office a funguje jim to. Většina ale nemá jak, a tak zavřela, nebo funguje s povolením vlády. Ti, co mají dnes otevřeno, nesou největší riziko a jejich prostory jsou logicky rizikem nákazy pro ostatní. Díky těm, kteří dnes „fungují“, máme co jíst, máme energii, máme lékařskou péči a mnoho dalšího.

Osobně považuji brzké otevření škol a sociální „uvolnění“, včetně řízeného promoření, za krok do neznáma a za obrovské riziko. Pokud by u nás pak pandemie začala gradovat, mělo by to mnohem katastrofálnější ekonomický dopad. Pokud by si některý politik chtěl nahnat politické body tím, že opatření změkčí, vymstilo by se to v budoucnu nejen jemu, ale mohly by to odnést desetitisíce lidí. Proto prosím všechny o soudnost a všem přeji, abychom to přežili ve zdraví a pokud možno bez ekonomického kolapsu.

Michal Malý

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama