ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2020 14:57:22

Živnostníkům pomůžeme zrušením autorských poplatků

Živnostníkům pomůžeme zrušením autorských poplatků

Senátor Ivo Valenta v otevřeném dopise premiérovi, členům vlády a Parlamentu ČR apeluje, aby v souvislosti s pandemií COVID-19 a snahou o okamžitou pomoc živnostníkům stát také zrušil povinnost hrazení autorských poplatků u živnostníků.

Vážený pane premiére,

vážení členové vlády a Parlamentu ČR,

jsem rád, že se všichni shodujeme v tom, že živnostníci potřebují v důsledku pandemie COVID-19 okamžitou pomoc státu. Rád bych na Vás tímto otevřeným dopisem apeloval, aby se součástí této pomoci stalo také okamžité zrušení autorských poplatků u živnostníků, u nichž pouštění televize nebo rádia v dané provozovně nemá žádný hospodářský význam.

Jak jistě víte, tato legislativní úprava byla již jednou schválena Senátem Parlamentu ČR a následně jen o pár hlasů neprošla Poslaneckou sněmovnou. Nicméně stejná legislativní úprava je dnes součástí hned dvou poslaneckých návrhů novely autorského zákona, které čekají v Poslanecké sněmovně na projednání.

Konkrétně jde o sněmovní tisk č. 400 skupiny poslanců, která je zastoupena paní poslankyní Janou Mráčkovou Vildumetzovou, a sněmovní tisk č. 402, u kterého je zástupcem navrhovatele pan poslanec Tomio Okamura. U obou návrhů zákonů bylo doporučeno zařadit jejich projednávání již na pořad 45. schůze Poslanecké sněmovny, která by měla začít dne 21. dubna 2020.

Chtěl bych Vás proto vyzvat k tomu abyste do další várky zákonů, projednávaných ve stavu legislativní nouze, zařadili právě výše zmíněné návrhy novely autorského zákona, které osvobodí živnostníky a drobné podnikatele od placení autorských poplatků.

Mimochodem, nejde o vůbec malé peníze. Za jedno rádio a TV kadeřnice ročně zaplatí organizacím OSA a INTEGRAM i více než 10 tisíc Kč.

Zvláště v dnešní době, kdy řada těchto živnostníků nemá v důsledku karanténních opatření žádné příjmy, považuji tento způsob pomoci nejen za správný, ale také velmi urgentní. Navíc se může jednat o rychlou cestu k tomu, jak trvale ulevit živnostníkům od placení nesmyslných poplatků, které nyní budou o to více dusit jejich podnikání.

Děkuji za podporu tohoto návrhu.

S pozdravem

Ivo Valenta
senátor

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama