ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.04.2020 10:13:00

Stát se chová jako lichvář

Stát se chová jako lichvář

Komentář na facebookovém profilu k opatřením vlády během nouzového stavu

 Někdy se nestíhám divit, co všechno v době nouzového stavu dokáže naši vládu napadnout. Posuďte sami.

Vláda nejdříve vyhlásí mimořádná opatření podle krizového zákona, aby je záhy zrušila a bezprecedentní omezení podnikání v naší zemi přikázala pouze rozhodnutím ministra zdravotnictví. Každého napadlo, že jediným racionálním důvodem takové „výhybky“ byly obavy vlády z toho, že všichni podnikatelé po krizi využijí právě ustanovení krizového zákona a budou po státu vymáhat způsobené škody.

To stejné se děje i teď. Každý podnikatel, který si požádá o dotaci na mzdy svých zaměstnanců, se musí zároveň ve smlouvě zavázat k tomu, že zbylé mzdové náklady nebude vymáhat po státu v případných následujících soudních sporech. A to se dokonce Ministerstvo práce a sociálních věcí snažilo do pravidel zakomponovat ustanovení, k vůli kterému by se podnikatelé museli vzdát úplně všech možných dalších státních kompenzací.

Vůbec se proto nedivím tomu, že tento postup vlády označují někteří právníci za lichvářský. Vláda tahá za delší konec provazu, využívá situace, kdy především malí živnostníci doslova bojují o život a v programu Antivirus hledali alespoň částečnou pomoc od státu. A místo toho jim vláda předhazuje záměrně nevýhodné dohody, ve kterých kryje především svá vlastní záda.

To není férové a zbytečně to vyvolává další vlnu nevole a nedůvěry podnikatelů vůči dnešní vládě. V této krizové době je to velká škoda, protože vláda obzvláště teď potřebuje, aby s podnikateli táhla za jeden provaz, společně se podařilo minimalizovat dopady pandemie na české hospodářství a opět nastartovat ekonomiku v naší zemi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama