Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.04.2020 10:21:01

Střet zájmů českého premiéra stále trvá

Střet zájmů českého premiéra stále trvá

Rozhodl jsem se objasnit účelové informace, které proběhly v médiích. Psalo se, že Evropská komise zrušila rozhodnutí o pozastavení dotací pro Agrofert, a tak ČR stáhla žalobu. To ale není pravda.

Pamatujete na dobu mezi 25. 5. 2017 až 5. 12. 2017, kdy pan premiér Sobotka odvolal pana Babiše z vlády? Tak pouze tato doba byla vyjmuta z preventivního opatření EK, aby se Agrofertu přestaly vyplácet dotace pro konflikt zájmů pana premiéra. V této době nebyl Andrej Babiš ve vládě, neměl konflikt zájmů. 

Nicméně pro období mezi 9. 2. 2017 (to vstoupil v platnost český zákon o střetu zájmů) do 25. 5. 2017, a dále pak od 5. 12. 2017+ je dále vše pozastavené! U již čerpaných dotací v tomto období stále platí možná nutnost 100% korekce.

Prezentovat tuto zprávu jako vítězství Andreje Babiše, je nesmysl. Střet zájmů stále trvá a stále tedy platí, že pokud chce Andrej Babiš čerpat evropské peníze, musí buď odejít z výkonné funkce premiéra/ministra, nebo prodat firmy z holdingu. Ani jedna podmínka zatím nebyla splněna - tedy kromě výše uvedeného půl roku, kdy ve Vládě nebyl, což proto může být proplaceno. Stejně tak dotace žádané před 9. 2. 2017, neboť neexistovala právní úprava ke střetu zájmů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama