Jan Koukal

nezávislý kandidát do Senátu
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.05.2020 9:29:36

Ib - VLÁDA SE STARÁ O SVŮJ MEDIÁLNÍ OBRAZ, NE O ZDRAVÍ LIDÍ

Ib - VLÁDA SE STARÁ O SVŮJ MEDIÁLNÍ OBRAZ, NE O ZDRAVÍ LIDÍ

„Vláda pracuje chaoticky, bez koncepce, a prioritním cílem není zdraví obyvatelstva, ale dobré PR vybraných členů vlády,“. Skutečným příkladem pro řešení epidemie je podle něj Taiwan nebo Jižní Korea

 Vláda vyhlásila různé formy pomoci OSVČ, zaměstnavatelům, rodičům s dětmi... Jsou dostatečné? Například senátor Tomáš Goláň vládě vyčítá, že živnostníkům prý nepomáhá dostatečně a živnostníky kvůli tomu současná krize srazí na dno. Svou neschopnost prý Babišův kabinet přenáší na soukromníky...

Vláda v podstatě ignoruje hospodářské aktivity obyvatelstva, krom těch, kteří pracují ve státní správě a v několika vybraných „velkofirmách“. OSVČ je viditelná, ale zdaleka ne jediná skupina ignorovaného obyvatelstva. To je dlouhodobý trend zvláště této vlády. Vláda vůbec nevnímá, že tito lidé se starají de facto sami o sebe, a navíc produkují významnou část hrubého domácího produktu. Obnovení jejich aktivit není stejný problém jako u VW. Ti zavřou na měsíc a pak znovu otevřou. To se malým a v mnohém inovativním subjektům takto jednoduše nepodaří. Může to trvat léta, a možná se to nepodaří vůbec. Programy vlády mají zmatená pravidla, která – bojím se, že úmyslně – podkopávají využitelnost podpůrných programů.

Podívejte se na výsledky programu COVID-1. Vypadá to tak, že prioritou vlády je víceméně přenést řešení z jedné skupiny obyvatel na druhou, a ne na razantní změně rozpočtu.

Příklad je dočasné odpuštění nájmů těm nájemníkům, kteří mají momentálně finanční problém, a tím přenesení problému na vlastníky domů a bytů. Správa nemovitostí ale něco stojí a odklady, jak všichni víme, jenom opravy prodražují. Je mnoho prozíravých lidí, kteří si investicemi do bytů, které pronajímají, vytvářejí prostředky na důstojné stáří, neboť jejich penze, bez ohledu na vzdělání a odpracovanou dobu, na to nestačí a většinou nedosahuje ani minimální mzdy. Co kdyby stát za ty, co nemohou platit, přechodně nájemné uhradil. Jistě má nakonec daleko více možností, jak se k dlužné částce dostat.

Vysvitlo sluníčko a stát okamžitě pokračuje v oblíbené Ťokově silničářské akci – nová svodidla na každou silničku. Zastavit mnoho aktuálně nepotřebných rozpočtových projektů by bylo určitě přínosnější.

Jako bývalý velvyslanec v Rakousku, co říkáte na to, jakým způsobem se k epidemii postavili v této zemi, a jak v tomto směru zhodnotit Německo?

Nepravdivost Německa je bohužel příkladem pro mnohé politiky v Evropě. Některé výroky kancléřky Merkelové ukazují na zarputilost a nechuť přiznat, že dlouhodobě vytýčená cesta nebyla správná. Při jejím vzdělání výzkumné pracovnice nemohu některým výrokům, postrádajícím rozumné zhodnocení situace, uvěřit. Podle průzkumů to ale Němcům, zdá se, nevadí, a následují svoji premiérku. Čísla, která z Německa vidíme, však nesvědčí o tom, že bychom měli tento vzor následovat. Na straně druhé, je pro nás důležité, aby se Německo hospodářsky stabilizovalo. Určitě nás předběhnou z hospodářských důvodů v otevírání hranic.

Rakousko je nám mentálně bližší, ale formou a způsobem řešení této krize je o pověstných několik koňských délek před námi. Příkladem může být poslední TK předsedy vlády Kurze a ministrů zdravotnictví a vnitra. Všichni stáli bez roušky v polootevřeném skleněném boxu kolem řečnického pultíku. Bylo jím tudíž rozumět, a navíc vystupovali koordinovaně a předávali si podle kompetencí slovo. Představili plán, způsob a logiku jeho tvorby a horizont jeho platnosti. Cílem je dát obyvatelům co největší míru svobody, kterou situace dovoluje. Kroky uvolňování mají logiku. Po skončení tiskovky nasadili řádně vyrobenou roušku a odešli. 


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama