Strana soukromníků České republiky

  • Soukromníci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.05.2020 16:41:00

Vládní programy pomohou většině z nás maximálně do hrobu

Vládní programy pomohou většině z nás maximálně do hrobu

Komentář na facebookovém profilu k vládní podpoře podnikání během epidemie koronaviru

 Velmi často čteme či slyšíme, že „vláda přidala peníze na podporu podnikání“ nebo „podnikatelé dostanou další finanční injekci“. Je to nesmysl, protože "Pětadvacítka" supluje sociální dávku. Oceňujeme, že je "Pětadvacítka" skutečně jednoduchá a rychlá, ale podpora podnikání v České republice zatím nebyla zahájena. Vláda se potácí v nejasnostech okolo rozvolňování, generuje nesmyslná rozhodnutí a komplikované programy COVID i ANTIVIRUS většině z nás pomohou maximálně do hrobu.

Proč je "Pětadvacítka" sociální dávka:

1) Nejde o „kompenzační bonus“, ale o podporu v nouzi. Vláda zbavila OSVČ dočasně příjmů a také díky našemu intenzivnímu tlaku poskytla podporu v nouzi. OSVČ nedostávají nic navíc, tedy žádný bonus, jedná se o sociální dávku.

2) Název „PĚTADVACÍTKA“ a stálé řeči o tom, že OSVČ dostali 25 000 Kč, jsou manipulací s fakty. OSVČ dostávají 500 Kč/den, tedy 15 000 Kč/ měsíc. Jen proto, že vláda o jejich záchraně rozhodla pozdě, musela vyplatit 500 Kč na den za březen a duben najednou, tedy 25 000 Kč.

3) OSVČ, které vláda připravila o práci, tedy o příjmy, dostávají totéž, ba většinou výrazně méně, než co posílá vláda zaměstnancům z programu Antivirus. V něm vláda vyplácí část mezd zaměstnanců, kteří by jinak přišli o práci, protože se jejich zaměstnavatel ocitl vinou vládních opatření v tíživé situaci.

4) Podpora v nouzi 500 Kč na den nemá samozřejmě nic společného se živnostmi a jejich záchranou. Je to peněžní podpora občanům, kteří ztratili možnost příjmů a za tyto peníze udrží svou rodinu při životě. Jsou to peníze na jídlo, nájmy, elektřinu, pohonné hmoty, telefonní a internetové poplatky a další nutné výdaje rodiny.

5) Na podporu živností a jejich záchranu nedala vláda zatím ani korunu. OSVČ nemají z čeho platit nájmy provozoven, nemají na platy zaměstnanců, vláda po nich chce DPH a spotřební daň i za zboží, které se jim vinou vládních opatření zkazilo.

(vypracováno ve spolupráci s Podnikatelskými odbory)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama