RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.05.2020 18:19:00

Neviditelná, leč významná válka už startuje

Neviditelná, leč významná válka už startuje

Komentář na facebookovém profilu k vývoji ekonomiky po epidemii koronaviru

 Jedním z největších nepřátel podnikání je nejistota. Nejasné, měnící se či absentující informace o tom, v jakém prostřední či za jakých podmínek budou firmy podnikat, jsou jedním z největších problémů pro firmy. Ale i pro ekonomiky. Nejistota o tom, do čeho a kdy investovat, vede k nižším (nebo chybným) investicím, nižšímu růstu firem i ekonomiky a nižší prosperitě zemí. Proto, i z podstaty věci nedokonalá, leč stabilní a srozumitelná pravidla, jsou pro drtivou většinu firem jasným plus.

Ale stejně stará jako tato skutečnost je i lobbistická snaha jednotlivých firem, zájmových skupin či odvětví určený směr, ne-li již platná pravidla, zvrátit. I za cenu vzniku nejistoty.

V této snaze se každý argument hodí. A argument o dopadech pravděpodobné ekonomické krize, kterou způsobila pandemie, je skutečně těžká váha. Proto, jak zmapoval deník Politico, lobbisté již zaklekli do bloků a vyrazili do boje.

Zatím získali zcela viditelně na svou stranu jen pár vrcholových politiků (náš premiér je jednou z výjimek), v Evropském parlamentu nemají většinu (navrhovaný text o zastavení nových legislativních aktivit, navržený konzervativci a prosazovaný poslancem Vondrou v hlasování jasně neuspěl), ale konflikt není na konci. Je na samotném začátku, i když česká situace, kdy třeba „rezignace na klimatickou politiku“ má mnoha hlasitých zastánců, je dle mých informací spíše výjimečná.

De facto jakýkoliv navržený či již platný, ale ne účinný předpis, lze touto cestou dát pod otazník a vyžadovat jeho zrušení, odložení či přepracování. A mnohdy zní jednotlivé argumenty pod vlivem nastupující recese racionálně, ale přesto může (obecně vzato) obrat kormidla proti tomu, jaké signály o dalším kurzu společnosti i ekonomiky vysílá, způsobit více škody než užitku.

Nejde jen o stabilní, prediktabilní prostředí pro fungování firem. Investice do nových technologií, spojené s dekarbonizací, stejně jako další investice, které souvisí se snahou zpomalit změny klimatu (třeba do energetické efektivity budov, veřejné dopravy a podobně), by totiž mohly být hlavním driverem restartu ekonomiky.

Jistě, že existují možnosti časové sekvence či možnosti termíny mírně upravit, a bezesporu o tom bude u každého podstatného rozhodnutí diskuse, ale zachování směru je zásadní. Nejen proto, že čím dříve budeme budoucí rizika snižovat, tím nišší cenu zaplatíme a vyšší zisky budeme mít. Hlavně totiž snížíme riziko velmi nákladné krize těžko odhadnutelných rozměrů v budoucnu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama