Jaroslav Komínek

  • KSČM
  • Ústecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2020 9:40:42

Mezinárodní linky v Ústeckém kraji

Mezinárodní linky v Ústeckém kraji

Ústecký kraj geograficky sousedí se čtyřmi kraji a také s Německem. Vzhledem k tomu, že není možné ukončit všechny linky na hranicích krajů, tak s ostatními kraji a německou stranou spoluobjednáváme několik autobusových a vlakových spojů.

Je to vždy po zvážení, aby vypravovaná linka měla smysl a byla co nejefektivněji využívaná.
V posledních letech stoupl zájem i o využití našich linek s přesahem do Německa. Proto jsme se s německými organizátory dopravy postupně domluvili na objednání 7 autobusových a dvou vlakových linek. Konkrétně se jedná o tyto:
Autobusové linky
  • Na Teplicku o linku 398 Cínovec – Zinwald (Altenberg)
  • Na Děčínsku o linku 435 Hřensko – Schmilka
  • Na Ústecku o linku 452 Petrovice – Bahratal
  • Na Litvínovsku 521 Brandov – Olbernhau
  • Na Šluknovsku o linku 401 Jiříkov – Ebersbach a 409 Rumburk – Seifhennersdorf/ Varnsdorf –
  • Seifhennersdorf
  • Na Vejprtsku je to linka 583 Vejprty – Bärenstein
Železnicní linky
  • U28 Děčín – Rumburk
  • L7 Vansdorf – Liberec
Na těchto linkách samozřejmě platí tarif Dopravy Ústeckého kraje. Bohužel aktuálně z důvodu situacena hranicích, žádná z linek není provozována.
Připravit a dojednat takovouto mezinárodní linku není nijak jednoduché a je to poměrně dlouhý proces. A nyní, než jsme stihli uvést do provozu další - v pořadí již osmou mezinárodní autobusovou linku, tak faktické spuštění musíme odsunout až na dobu, kdy se přeshraniční doprava vrátí zpět do normálu.
O kterou linku se tedy jedná? Je to prodloužení současné autobusové linky 588 Chomutov – Hora Sv. Šebestiána do blízkého německého města Marienberg. Prodloužení trasy zajistí přímé propojení významných sídel Chomutova a Marienbergu s napojením např. na autobusovou linku do Chemnitz. Tento záměr schválilo na konci dubna Zastupitelstvo Ústeckého kraje. Plánováno je zde pět párů spojů v pracovní dny a čtyři páry spojů o víkendech. Příprava této linky trvala dva roky. Je velká škoda, že v současné situaci na hranicích bude začátek provozu na této lince vázán na otevření hranic. Otevření této linky bylo velmi očekávané a vítané nejen od cestujících, ale i od samospráv měst a obcí na obou stranách hranice. Marienberg, který je umístěn na seznamu památek světového dědictví UNESCO, je oblíbeným cílem občanů Ústeckého kraje, kteří zde navštěvují jak památky, tak místní aquapark. Stejně tak druhá strana hranic je poměrně navštěvovaná německými turisty.
Přeji si, aby veškerá opatření spojená se zabezpečením zdraví občanů byla natolik účinná, abychom mohli spustit co nejdříve nejen tuto novou linku, ale i ostatní, a mohli jsme opět navštěvovat turisticky zajímavá místa v našem okolí.
Jaroslav Komínek, náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro dopravu
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama