Mgr. Jan Korytář

  • BPP
  • Liberec
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2020 6:28:00

Deset milionů pro S Group od města? Změna je proti

Deset milionů pro S Group od města? Změna je proti

Deset milionů korun z městské kasy má získat společnost Sport Facility Management (SFM) Liberec na náhradu škody vzniklé pandemií koronaviru.

 A to i přesto, že provozovatel Arény a přilehlých sportovišť není městskou společností, ale patří do skupiny S – Group (Syner), jedné z nejúspěšnějších firem na Liberecku.

„Způsob, jakým se vedení města staví k požadavku Syneru, považuji za ostudný a samotný požadavek za problematický. Nejbohatší firma se postaví s nataženou rukou k městu, které má finanční problémy a ještě ji není hloupé ve frontě na pomoc předbíhat ostatní. “ říká k situaci Jan Korytář ze Změny pro Liberec.

K žádosti SFM Liberec se rozpoutala minulý týden na zastupitelstvu tříhodinová debata. Na schválení tlačili zejména Starostové a ODS. Zastupitelé nakonec tento bod přeložili na mimořádné jednání 7. května. „39 zastupitelů se v době koronakrize sejde jenom proto, aby přednostně schválili peníze pro nejbohatší firmu v regionu? Tohle se může stát jenom v Liberci,“ dodává Jan Korytář, který podobný přístup kritizoval již jako opoziční zastupitel, když v Liberci vládla ODS.

Změna pro Liberec navrhuje podmínit případnou podporu několika požadavky:

  1. Podporu schválit až ve chvíli, kdy budou jasné požadavky městských společností jako ZOO nebo divadlo, které jsou krizí postižené stejně a kdy bude jasné, kolik bude činit propad daňových příjmů pro městský rozpočet.
  2. Podporu poskytnout nikoliv jako dar nebo příspěvek, ale pouze jako půjčku a to z fondu, který by byl přístupný také dalším firmám a organizacím přímo postiženým opatřeními proti šíření koronaviru.
  3. Podporu schválit jen v případě, že firma SFM zpřístupní pro zástupce města účetnictví min. dva roky zpět, aby bylo možné zjistit, jak ziskový provoz městské arény je. Koncesní smlouva toto městu bohužel neumožňuje.
  4. Podporu schválit jen v případě, že se na krytí ztráty bude podílet také vlastník SFM minimálně ve výši 50 %.

„Opatření týkající se koronakrize zasáhla mnoho lidí, neziskovek i živnostníků, nebo menších firem. To by mělo město řešit v první řadě a ne sanovat hospodaření S Group. Bohužel vše nasvědčuje tomu, že peníze pro Syner Starostové spolu s ODS a ANO, kteří mají v zastupitelstvu většinu, nakonec prosadí“ uzavírá Korytář.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama