RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2020 8:39:00

Podpora živnostníků? Jen 2 % slíbeného

Podpora živnostníků? Jen 2 % slíbeného

Komentář na facebookovém profilu k slibům vlády a realitě

Plnění na 2 %

Ve slibování je naše vláda šampionem, ve skutečném "makání" je to úplně jiné.

Jsme stále ve fázi, kdy by firmy (hlavně malé a střední) měly dostat podporu, která jim pomůže přežít tyto měsíce. Jde o pomoc plošnou a čas znamená peníze. Pokud "čas" nefunguje, padnou podniky, které mohly přežít a nebo firmy s nedostatkem hotovosti šíří problém do ekonomiky i mezi firmy zdravé.

Jen minimum programů dělá, co má (asi snad 25 pro OSVČ). Navíc, u vládní vlajkové lodě, která žalostně nefunguje (podpora úvěrů), nemáme ponětí o tom, kolik z poskytnutých úvěrů představuje "novou podporu" a kolik jen "přejmenování" úvěrů existujících.

Smutný obrázek.

Jednak to znamená, že se z krize budeme dostávat hůř, než by bylo nutné.

Druhak, budeme zřejmě hůř zvládat i další, mnohem složitější fázi, která již bude méně plošné povahy a musí umožnit nezbytnou transformaci ekonomiky na "nový normál".

P.S. Je pravda, že po "fázi 2", tedy plošné podpoře, přijde nejen "fáze 3" - podpora restartu ekonomiky, ale i fáze 4 - snižování vzniklých dluhů. A u té si fungování této vlády fakt nedovedu představit (neb její mód bylo často nesmyslné zvyšování dluhu). Ale šetřit jednotky či nízké desítky miliard dnes (pokud je výsledek vládní pomoci úmyslný), je cesta veskrze špatná.

ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama