RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2020 8:36:00

Vedeme v Evropě... v inflaci

Vedeme v Evropě... v inflaci

Komentář na facebookovém profilu k růstu inflace

 Což je lepší než drogy, alkohol nebo cigarety, ale mám pocit, že docela dost lidí o toto vedení nestojí.

Není to překvapení, i přestože si měnovou politiku určujeme sami (a měli bychom být s to inflaci lépe ovlivnit), jsme do krize vstoupili s inflací dosti podstatně nad cílem ČNB (2%), a proto s vyššími úroky.

Úroky centrální banka v očekávání recese snížila, a neboť koruna je "periferní měna", dočkala se docela citelného oslabení, které postupně bude patrné v obchodech.

Již jsem psal o tom, že krátkodobě oslabení koruny ekonomice nic dobrého nepřineslo, v delším horizontu to bude mix dobých (pro exportéry), a ne úplně dobrých (pro spotřebitele, i když tam to není tak jednoduché) zpráv.

Všeobecné očekávání je, že krize přinese pokles cen. Je to otázka, která dostane odpověď v dalších měsících. V každém případě, pokud zůstaneme na slabém kurzu, budou se v cenách prát vlivy "recese, pokud bude stát na poklesu poptávky" (pokles cen), "oslabení kurzu", a jeho vliv na domácí i dovozové ceny" (růst cen).

Nemohu si pomoci, ale zdá se mi, že v krizi, do jaké jsme vstoupili, by stabilita kurzu (= přijetí eura) byla docela pozitivním a situaci zjednodušujícím faktorem.

Ale uvidíme, nejsnazší je sledovat Slovensko - inflaci má zatím i přesto, že "poslalo měnovou politiku do Frankfurtu", nižší, což pomůže držet kupní sílu lidí, o chloupek nižší je očekáván i pokles ekonomiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama