Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2020 21:32:00

Afrika je tu s námi a my jsme s Afrikou

Afrika je tu s námi a my jsme s Afrikou

Dne 25. května si každoročně připomínáme celosvětový Den Afriky. V tento den byla v roce 1963 založena Organizace africké jednoty, na jejíchž základech vznikla nynější Africká unie.

Význam Afriky pro zahraniční politiku ČR se neustále zvyšuje. Afrika je důležitým sousedem Evropské unie a ČR si stále silněji uvědomuje, že prosperita a bezpečnost našich kontinentů jsou vzájemně propojeny. Výrazem narůstajícího významu relace ČR a Afrikou je, že vláda v letošním roce schválila Program aktivit na podporu zdrojových a tranzitních zemí migrace v Africe na období 2020 – 2022, který počítá s posílením spolupráce v oblasti v rozvojové, ekonomické i na podporu dobrého vládnutí. ČR ve spolupráci s evropskými partnery také postupně posiluje své aktivity přispívající ke stabilizaci regionu Sahelu.

Partnerství se nejlépe prověří v obtížných časech, které představuje i pandemie COVID-19, jež má velmi negativní dopady i na africké země. Jako reakci na pandemii schválila vláda ČR návrh ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka na uvolnění částky až 200 milionů Kč z rozpočtu Ministerstva zahraničních věcí. Peníze budou použity v rámci úsilí ČR pomoci postiženým zemím čelit dopadům pandemie, a to v souladu s aktivitami Evropské unie. Až 100 miliónů Kč z této částky je přitom určených právě na pomoc zemím v subsaharské i severní Africe.

Uvedené finanční prostředky budou využity na řešení dopadů pandemie zejména v oblasti poskytování zdravotní péče, podpory hygieny a výživy, včetně posilování odolnosti obyvatelstva i zdravotnických systémů, s přímým zapojením českých realizátorů a využitím českých řešení. Poskytne tak další příležitosti k jejich uplatnění na afrických trzích a podpoří rozvoj bilaterálních obchodně-ekonomických vztahů mezi ČR a africkými zeměmi.

„Myslím, že je důležité si připomínat, jak propojené jsou osudy obou kontinentů. Afrika je tu s námi a my jsme s Afrikou…jedině společně můžeme zvládnout dnešní složitou situaci“, uvádí ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček v následujícím videu:

Tomáš Petříček v následujícím videu:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=W3YynU1Cl6k&feature=emb_logo
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama