Mgr. Jan Korytář

  • BPP
  • Liberec
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.05.2020 6:46:00

Rozsudek soudce Neumanna je skandální

Rozsudek soudce Neumanna je skandální

Vyjádření Jana Korytáře ze Změny k osvobozujícímu rozsudku v kauze zneužívání evropských dotací při opravě kostela Máří Magdalény v Liberci

Soudce krajského soudu Petr Neumann dnes osvobodil v kauze zneužívání evropských dotací při opravě kostela Máří Magdalény v Liberci nejen hejtmana Půtu, ale i všechny obžalované z Metrostavu a dalších firem. Nepadl dokonce ani žádný podmíněný trest. Považuji to za skandální a jsem rád, že se státní zástupce proti tomuto rozsudku odvolal.

V kauze, kde jsou spolupracující obvinění, jedna z hlavních postav učiní přiznání, policie předloží celý balík důkazů, existují nahrávky, ze kterých je zřejmé, jak se jednotliví obžalovaní spolu zcela nestandardně domlouvali, tak pokud v takovéto kauze soudce osvobodí všechny obžalované, tak to je jen další hřebíček do rakve představ veřejnosti o tom, že naše justice rozhoduje nezávisle a spravedlivě a měří všem stejným metrem.

Dnešní rozhodnutí soudce Neumanna je špatnou zprávou pro veřejnost, zato výbornou zprávou pro zkorumpované politiky a šéfy i zaměstnance firem, kteří se podílejí na rozkrádání veřejných peněz.

Kauzu, kde se i dva obžalovaní přiznali k úmyslnému předražování, podvodným fakturacím i zmanipulovanému výběrovému řízení a kde přesto nepadne ani jeden, byť jen podmíněný trest, nelze označit jinak než jako soudní frašku.

Nezávislost soudů je zcela bez pochyb potřebná, neměla by se ale stát mantrou, za kterou se schovají i zkorumpovaní soudci. Není žádný důvod si myslet, že mezi soudci jsou jen samí čestní a spravedliví profesionálové, kteří se řídí pouze právem a vlastním svědomím.

Já osobně si z výroku soudu odnáším poznání, že systém, který zde vznikl v devadesátých letech, funguje vesele dál. V jeho pozadí stojí majitelé velkých stavebních firem, kteří si potřebují udržet svou moc a peníze z veřejných zakázek. Jejich vliv sahá opravdu velmi daleko – „své lidi“ mají prakticky všude.

Skandální rozhodnutí soudce Neumanna nemusí ještě nic znamenat, jedná se zatím o rozhodnutí tzv. prvoinstančního soudu. Jsem rád, že se státní zástupce proti osvobození téměř všech obžalovaných na místě odvolal a celou záležitost bude znovu posuzovat nadřízený soud.

Jan Korytář

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama