Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.06.2020 20:55:00

Musíme co nejaktivněji podporovat české podnikatele v zahraničí

Musíme co nejaktivněji podporovat české podnikatele v zahraničí

větovou ekonomiku letos silně zasáhla pandemie COVID-19. Pohyb zboží, osob i zahraniční obchod jsou stále výrazně utlumeny a zmrazeny.

 Ministerstvo zahraničních věcí proto přišlo s Rekonstrukčním balíčkem, který má za úkol podpořit české firmy na zahraničních trzích. Dnes ho schválila vláda.

„Česko jako otevřená ekonomika musí co nejaktivněji podporovat české podnikatele v zahraničí. Rekonstrukční balíček je postaven na poskytování bezplatných služeb, primárně s využitím kapacit našich ambasád, konzulátů, a tak dále, zkrátka celé naší zahraniční sítě a s minimálními dodatečnými náklady,“ řekl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Rekonstrukční balíček MZV využívá již existujících nástrojů podpory českých firem, ať už se jedná o posílení individuálních cílených služeb, informačního servisu pro podnikatele či Společného nástroje financování ekonomické diplomacie. Důraz je kladen na zvýšení podpory přímo v zahraničí a její větší flexibilitu.

Meziresortní Společný nástroj umožňuje koordinované plánování outgoingových a incomingových podnikatelských misí. Rekonstrukční balíček do nástroje vnáší možnost pružnějších reakcí na potřeby podnikatelů a možnost efektivně prezentovat a podporovat odvětví, která jsou krizí nejvíce zasažena (včetně cestovního ruchu), formou cílených služeb a identifikací příležitostí v zahraničí, nyní i v online podobě. „Do karet nám hraje kvalita českých výrobků i schopnost reagovat na potřeby klientů,“ dodal šéf české diplomacie.

Jedná se o společnou aktivitu rezortů, agentur a hlavních podnikatelských svazů a asociací (Hospodářská komora ČR a Svaz průmyslu a dopravy ČR). Do spolupráce jsou prostřednictvím společných aktivit MZV, podnikatelských svazů a asociací také co nejvíce zapojeny kraje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama