ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2020 10:13:00

Je svět ještě vůbec normální?

Je svět ještě vůbec normální?

Komentář na facebookovém profilu k zakazování kultovních filmových projektů

 Někdy mám pocit, že se lidstvo vrací nazpět. Obsah článku (ZDE) mi hodně připomíná totalitu, kdy komunisté hodnotili scénář každého filmu a rozhodovali, zda je snímek „vhodný“ pro zveřejnění, resp. zda splňuje představu autority, či nikoliv.

Prozatím se některá díla pouze dostávají na pomyslný seznam problematických filmů. Co ale bude dál? Proč někdo znevažuje tvorbu, navíc velmi kvalitní tvorbu, jiných?

Začalo to kritikou, a místy dokonce zákazem pohádek pro děti, které jsou prý málo genderově vyvážené, pokračuje se kritikou filmů pro dospělé.

Je přece na tvůrcích samotných (a opravdu jen na nich), jak hrdiny svých děl vyobrazí. Je jen na nich, zda bude „klaďák“ bílý, černý nebo třeba rudý, a stejně tak „záporák“. A stejně tak je jen na nich, jak se postaví k otázce genderové vyváženosti a podobně.

Řada uvedených snímků patří opravdu ke kultovním filmům – vždyť kdo by neznal Mlčení jehňátek (film údajně špatně zobrazuje transgender vraha), případně film Forrest Gump (ten je označen jako problémový mimo jiné kvůli tomu, že je údajně nepřátelský k různým aktivistům a k undergroundové kultuře). Nekorektní je prý i film Indiana Jones a Chrám zkázy.

Je tohle vůbec normální? Je svět ještě vůbec normální? Vždyť jediné, co dokáže opravdu objektivně zhodnotit filmovou tvorbu, je zájem diváků. Ten je navíc v uvedených případech enormní. Nechme tedy, prosím, na nich, ať si vyberou, a neurážejme lidi, kteří v životě něco dokázali…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama