Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2020 6:39:52

Pro naše občany chceme kvalitní české potraviny a ne drahý odpad z EU!

Pro naše občany chceme kvalitní české potraviny a ne drahý odpad z EU!

Čechům kvalitní české potraviny. To chceme zabezpečit pro naše občany v rámci naplnění potravinové soběstačnosti, abychom zamezili dovozu nekvalitních potravin ze zemí Evropské unie.

Hnutí SPD ve věci potravinové soběstačnosti naší republiky neustále upozorňuje na chybnou zemědělskou politiku našeho státu, která je zcela podřízena zemědělské politice EU vedené z Bruselu. Bohužel na to doplácejí naši zemědělci, a to nejcitelněji drobní zemědělci a rodinné farmy, které, i když dobře hospodaří a produkují kvalitní potraviny, nejsou schopny konkurovat těm dotovaným z dovozu. Navíc je u nás z důvodu nízkých výdělků v zemědělství nedostatek pracovníků. Práce na polích zastávají převážně ženy v důchodovém věku a brigádníci z Ukrajiny. Stát musí investovat do zemědělství a pro naše zemědělce vytvářet pobídky, aby se dosáhlo takového stavu zemědělské produkce, která by alespoň naplnila běžnou denní spotřebu obyvatelstva.

Zemědělství by mělo zabezpečit, aby se v naší republice v rámci rostlinné a živočišné výroby vypěstovalo tolik plodin a chovalo tolik domácích zvířat, abychom se byli schopni v případě nutnosti uživit. Soběstačnost v produkci potravin však neznamená jen vypěstovat a zpracovat, ale též mít dostatek kvalitní půdy a dostatek vody. Na to by měla myslet současná vláda a při navýšení státního rozpočtu investovat tímto směrem. Nechceme spoléhat na dotace EU, které jsou z Bruselu vůči českým zemědělcům přerozdělovány nespravedlivě. Naši zemědělci dostávají zhruba čtyřikrát menší dotace než zemědělci ve vybraných zemích EU. Nejvíce z evropských dotací profituje Holandsko a Francie.

Nám je ze strany EU doporučeno, co se má u nás pěstovat a co naopak máme dovážet. Tím jsme dospěli do stavu, že naše soběstačnost například v produkci vajec je na 82 procentech, brambor na 70 procentech, vepřového masa na 50 procentech a u ovoce a zeleniny je to méně než 40 procent. Když se podíváme, jak si vedeme v porovnání s okolními zeměmi, tak musíme konstatovat, že jsme na tom špatně. Když porovnáme živočišnou produkci, tak u nás se pohybuje mírně nad 530 eur/ha, zatímco průměr EU je téměř dvojnásobný. V porovnání s Německem jsme na třetině (1.427 eur/ha). Stejné je to, když porovnáme finální zemědělskou produkci včetně rostlinné výroby. Česko je na úrovni 60 procent průměru EU. Třeba Rakousko je zhruba na 100 procentech a Německo na 140 procentech průměru EU (iDNES.cz). Když se poohlédneme do doby, kdy jsme ještě nebyli v Evropské unii, tak můžeme konstatovat, že například v roce 1990 jsme byli soběstační ve všech základních rostlinných a živočišných komoditách, přičemž navíc ještě docházelo k vývozu některých z nich.

Hnutí SPD veřejně zastává názor, že naše členství v EU nám škodí, neboť je vedeno s cílem likvidace našeho špičkového zemědělství představované českými zemědělci a závislostí na dotovaných přebytcích z Francie, Dánska a dalších zemí západního bloku, většinou pochybné kvality. Chceme, aby se na našich polích pracovalo, pěstovalo a zúrodňovala se půda a ne aby se zemědělská pole převáděla na stavební pozemky, na kterých následně vyrostou sklady nadnárodních potravinových řetězců, kam se právě bude navážet drahý potravinový odpad z EU, který ve finále skončí v nákupních taškách našich občanů.

Hnutí SPD apeluje na vládu, aby v této pro naše zemědělce nedobré době, cílila finance na podporu infrastruktury našeho venkova s cílem, aby tam lidé mohli klidně žít a pracovat. Státní podpora by měla směřovat k našim zemědělcům a k ochraně klíčových komodit. Zemědělská politika musí být znovu pod kontrolou našeho státu a ne pod direktivou řízenou EU.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama