RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2020 7:34:00

Evropský parlament stojí za Hongkongem

Evropský parlament stojí za Hongkongem

Komentář na facebookovém profilu k Hongkongu

Evropský parlament stojí za Hongkongem

Ještě jedna rozprava a hlasování z červnové plenárky stojí za trochu pozornosti. Jde o rezoluci vyjadřující podporu Hongkongu a odsouzení plánovaného zavedení nového bezpečnostního zákona, které požaduje Peking.

Evropská unie ctí čínskou politiku „jedna země, dva systémy“. Současná situace je, ale porušením této politiky a zároveň několika mezinárodních a lidskoprávních smluv (hlavně čínsko-britského prohlášení z roku 1984).

Rezoluci společně připravilo pět politických frakcí a byla schválena 565 hlasy (chyběl hlas pro od poslance ODS Jan Zahradil, pro kterého buďto není chování čínských autorit ve vztahu k této demokratické enklávě problémem, a nebo, v duchu politiky ex-premiéra Nečase a jeho odsudku "dalailámismu", jsou pro něj ekonomické vztahy s Čínou důležitější, než dodržování mezinárodních dohod a ochrana lidských práv)…

Je pravdou, že s Čínou na mezinárodním poli musíme spolupracovat. Pokud chceme například vyřešit klimatickou krizi, zapojení Číny je nezbytné. Na Číně jsme také (z mého pohledu až příliš) závislí ekonomicky…ale nic z toho by nás nemělo zastavit před tím, abychom upozorňovali na porušování lidských práv a požadovali nápravu bezpráví, které se v Číně a nyní i v Hongkongu dějí lidem, kteří se postaví režimu, nebo kvůli jejich náboženství, či původu.

Jsem rád, že parlament v tom má jasno a těší mne, že i na úrovni EU zaznamenávám stále větší ochotu jasně vystupovat třeba proti neférovým obchodním praktikám Číny i jasně pojmenovávat její snahu o politickou interferenci ve formě propagandy.

Doufám, že to vše je začátkem mnohem více vyváženého vztahu. A ještě víc doufám, že naše snaha podpory demokracie v Hongkongu či na Taiwanu přinese aspoň nějaké plody.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama